fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrna Gora neće povući odluku o protjerivanju Božovića

Crna Gora neće povući odluku o protjerivanju Božovića

Podgorica, (MINA) – Crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) neće povući odluku o protjerivanju ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića, saopšteno je danas iz tog resora.

Navodi se da MVP, kao i evropski komesar Oliver Varhelji, pozdravlja odluku Vlade Srbije da odustane od protjerivanja ambasadora Crne Gore u Srbiji, jer za to nije ni bilo razloga.

„Ambasador Tarzan Milošević predstavlja svoju zemlju poštujući Srbiju, ne miješajući se u njena unutrašnja pitanja, sa uzdržanošću prema zemlji domaćinu, čak i onda kada se Crna Gora grubo vrijeđala i ponižavala sa različitih adresa u Srbiji, crnogorski državni simboli skrnavljeni, a zbog toga reagovale i različite međunarodne adrese“, kaže se u saopštenju.

Ističe se da se, za razliku od Miloševića, ambasador Srbije u Crnoj Gori u kontinuitetu miješao u unutrašnja pitanja države u kojoj službuje.

„On je, svojim interpretacijama istorije dovodeći u pitanje njenu samostalnost i nezavisnost, negirao Rezoluciju Skupštine Crne Gore o nelegitimnoj Podgoričkoj skupštini, za koju se zna šta je predstavljala u našoj istoriji“, kaže se u saopštenju.

Podsjeća se da mu je na to iz MVP više puta skrenuta pažnja, uz upozorenje da se radi o nedozvoljenom i nediplomatskom ponašanju prema zemlji domaćinu. „Nažalost, uzalud i bez razumijevanja“.

„Zbog toga ova Vlada i ovo MVP neće povući svoju odluku. Tim više što neshvatljiva izjava premijerke Ane Brnabić u stvari govori da je Božović zapravo prenosio i zvanične stavove srpske Vlade, što je potvrda i nastavak grubog miješanja u unutrašnja pitanja Crne Gore“, navodi se u reagovanju.

Ocjenjuje se da je, nažalost, Varhelji ovog puta propustio da, prije izrečene sugestije, sa partnerima i prijateljima u Crnoj Gori, sa kojima je mnogo puta razgovarao o težim i delikatnijim pitanjima regiona, barem razmijeni osnovne informacije i mišljenja o meritumu stvari.

„Vjerujemo da bi i on, posebno kao neko ko dolazi iz Mađarske, zemlje koja ima pojačan senzibilitet za pitanja ovakvog karaktera, kao političar i zvaničnik bolje razumio naš odnos prema ambasadoru koji se u kontinuitetu miješa u unutrašnje stvari i povređuje nacionalne interese zemlje prijema“, kaže se u saopštenju.

Crna Gora je, kako se navodi, u potpunosti i istinski posvećena regionalnoj saradnji i dobrosusjedskim odnosima, što predstavlja ne samo stub evropske integracije, kako je istakao komesar Varhelji, već ključni element njene vanjske politike koju godinama promoviše u svim bilateralnim i multilateralnim okvirima.

To je, kako se ističe, veoma dobro poznato njenim evropskim partnerima.

„Stoga, čvrsto smo uvjereni u ispravnost svoje odluke, s obzirom da ne možemo tolerisati ponižavanje crnogorskog državnog i nacionalnog dostojanstva od strane diplomatskih predstavnika u našoj zemlji“, kaže se u saopštenju.

Najčitanije