fbpx
NaslovnicaCrna GoraBrajović: MCP izaziva podjele

Brajović: MCP izaziva podjele

Podgorica, (MINA) – Srpska pravoslavna crkva, posredstvom Mitropolije crnogorsko-primorske, djelovanjem na terenu i izjavama pojedinih crkvenih velikodostojnika izaziva podjele i podriva političko i pravno ustrojstvo na kojima se temelji crnogorska državnost, kazao je predsjednik Skupštine Ivan Brajović.

On je, na konferenciji „Religija kao instrument mira“ u Tirani, rekao da su, shodno crnogorskom Ustavu, svima zagarantovana i neprikosnovena prava vjeroispovijesti, organizovanja i djelovanja, kao i da je evidentirano oko 40 različitih vjerskih zajednica.

„U želji da normativa prati dobru praksu i uspješan suživot više religija, povedena je javna rasprava o novom Zakonu o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica“, naveo je Brajović.

Prema njegovim riječima, donošenje tog zakona posebno je značajno jer je riječ o delikatnom pitanju, koje sada počiva na zakonskim rješenjima iz 1977. godine, a posebno imajući u vidu uticaj i učešće pojedinih vjerskih zajednica u raspadu bivše Jugoslavije.

„Novi zakon garantovaće punu slobodu vjeroispovijesti, a država će zaštititi imovinu i kulturno blago koje pripada svim građanima i obezbijediti da zakoni Crne Gore jednako važe za sve, na čitavoj teritoriji naše države“, istakao je Brajović.

Najčitanije

Pezeru trofej u Baru

Podgorica, (MINA) - Mesud Pezer pobjednik je jubilarnog, 30. međunarodnog atletskog mitinga Bar 2024. Bacač...