fbpx
NaslovnicaCrna GoraBilčik: Evropa će uoči izbora pažljivo posmatrati Crnu Goru

Bilčik: Evropa će uoči izbora pažljivo posmatrati Crnu Goru


Podgorica, (MINA) – Osnovni napredak na putu Crne Gore ka Evropskoj uniji (EU) mjeriće se zatvaranjem poglavlja, ocijenio je šef Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropskog parlamenta za Crnu Goru (POSP), Vladimir Bilčik.

“Na tom Crna Gora će morati da pokaže napredak. Bliže se parlamentarni izbori za nekoliko sedmica i sva evropska pažnja će biti usmjerena ka Crnoj Gori”, rekao je Bilčik za Pobjedu.

On je podsjetio da je Crna Gora prošle sedmice otvorila posljednje pregovaračko poglavlje sa EU, poglavlje 8, koje se odnosi na konkurenciju.

Komentarišući takvu odluku Brisela, Bilčik je naveo da je to dobar i ohrabrujući znak za Crnu Goru i region.

“Otvorena su 33 poglavlja, od kojih su tri privremeno zatvorena. To je dobar znak za Crnu Goru i ohrabrujući znak za region” naveo je Bilčik.

To, prema njegovim riječima, znači da se proces proširenja kreće uprkos trenutnoj pandemiji koronavirusa.

“Tokom proteklih nekoliko mjeseci donijete su važne političke odluke, poput otvaranja pregovora o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, ali i pristupanje Sjeverne Makedonije NATO-u”, kazao je Bilčik.

Kako je rekao, otvaranje još jednog poglavlja znači da su za Crnu Goru otvorena vrata EU i da se proces nastavlja.

Kada je u pitanju konkretno poglavlje osam, Bilčik je naveo da je to veoma složen dio pregovora o pristupanju EU.

“Otvaranje tog poglavlja znači da su ispunjena mjerila za otvaranje, ali prije zatvaranja poglavlja, potrebno je nastaviti dalje usklađivanje. Pitanja vezana za vjerodostojnu primjenu vladavine prava od presudnog su značaja za ispravnu politiku konkurencije na koju se poglavlje osam odnosi”, objasio Bilčik.

Bilčik smatra i da je otvaranje poglavlja izuzetno politički proces, praćen tehničkom pripremom zemlje koja pregovara o pristupanju EU.

“To nije „mehanički“ problem, naprotiv – poglavlje se može otvoriti samo kada su kriterijumi ispunjeni. A to je zahtijevalo napredak koji Crna Gora mora da pokaže” kazao je Bilčik.

On je rekao da će se osnovni napredak na putu Crne Gore ka EU mjeriti zatvaranjem poglavlja.
(kraj) kri

Najčitanije

AMSCG kiša

Putevi mokri i klizavi

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori jutros se saobraća po mokrim i klizavim putevima,...

Real na fajnl-foru