fbpx
NaslovnicaCrna GoraBečić: Svjedočili smo svojevrsnom ustavnom puču

Bečić: Svjedočili smo svojevrsnom ustavnom puču

Podgorica, (MINA) – Dodjela mandata za sastav nove vlade lideru Građanskog pokreta URA Dritanu Abazoviću suprotna je Ustavu, koji propisuje da se ne može uspostaviti, niti priznati vlast koja ne proističe iz slobodno izražene volje birača na izborima, ocijenio je predsjednik Demokrata Aleksa Bečić.

On je, na konferenciji za novinare, kazao da je Abazović za Demokratsku partiju socijalista (DPS) u rekordnom roku prešao put do mandatara, a ta partija je za URA-u u veoma kratkom roku evaluirala do poželjnih, stabilnih i pouzdanih koalicionih partnera.

„U ovome je sažeta sva veličina i dubina moralnog, društvenog i političkog posrnuća u kojem se Crna Gora nalazi u ovom trenutku“, rekao je Bečić.

Prema njegovim riječima, u ovom trenutku se besprizorno gazi Ustav, svi demokratski principi i izborna volja građana od 30 . avgusta 2020. godine.

„Juče smo svjedočili svojevrsnom ustavnom puču, iz najmanje dva razloga. To postupanje je suprotno članu 2 Ustava, koji kaže da se ne može uspostaviti, niti priznati vlast koja ne proističe iz slobodno izražene volje birača na izborima“, naveo je Bečić.

On je naglasio da se radi o klasičnom gaženju člana 2 najvišeg pravnog akta.

„I u ovakvom antidemokratskom pohodu niko nije na konsulatcijama donio potpis najmanje 41 poslanika“, kazao je Bečić.

Kako je naveo, od 43 poslanika koja su učestvovala u konsultacijama, 29, odnosno poslanici DPS-a su se zalagali za jedan model vlade, osam je podržalo koncept manjinske vlade, a šest nije imalo jasno izdefinisan stav.

Prema riječima Bečića, prvi potez novog mandatara je bio da sinoć pozove na novi ustavni puč, protivpravno i protivustavno djelovanje, tako što bi pored vršioca dužnost (v.d.) predsjednika Skupštine Strahinje Bulajića, neki drugi potpredsjednik ili poslanik sazvao „divlju“ sjednicu paralemnta.

Bečić je ocijenio da Bulajić u dosadašnjem djelovanju nije povrijedio Poslovnik i Ustav.

Kako je naveo, Skupština je na posljednjoj sjednici konstatovala da je Bulajić v.d. predsjednika parlamenta i on, saglasno toj konstataciji i članovima 8 i 17 Poslovnika i 89 Ustava, je jedina osoba koja može sazvati narednu sjednicu parlamenta.

Sve suprotno tom stanovištu, kako je rekao Bečić, bilo bi gaženje Poslovnika, Ustava, i klasičan ustavni puč.

„A to lice koje bi sazvalo neku divlju sjednicu ne bi uputilo saziv poslanicima, već poziv za neformalno okupljanje, koje ima jednaku pravnu težinu kao da se grupa poslanika okupi u nekom hotelu, restoranu, ili na izletu“, kazao je Bečić.

Prema njegovim riječima, osoba koja bi se usudila i napravila takav potez bi ušla u zonu velike krivične odgovornosti.

„Svakog dana čujete da je prioritet nove vlade deblokada stanja u oblasti pravosuđa i reforma izbornog zakonodavsta“, naveo je Bečić.

On je kazao da ni jedan ni drugi zadatak, po Ustavu i pozitivnim propisima, nijesu nadležnosti vlade.

To je, kako je rekao, prospianje magle da bi se prikrila izdaja.

„Zašto Socijalistička narodna partija nije prije deset godina, kada je dala podršku za izbor sudija Ustavnog suda, ušla u izvršnu vlast, ako je to princip? Zašto Demokratski front, kada je 2014. glasao za reformu izbornog zakonodavstva, nije ušao u vlast“, pitao je Bečić.

On je pozvao sve da zemlju ne uvode u dodatnu nestabilnost i pravnu anarhiju.

“Vidite i sada da onaj memorandum nije bio “čaj od nane”, put ka pomirenju Crne Gore, već da je bio put ka saradnji sa DPS-om, izdaji građana Crne Gore i prekrajanju izborne volje”, naveo je Bečić.

On je kazao da nude demokratski izlaz i rješenja i žele da se trenutna situacija riješi na izborima.

“Ako može da se formira tehnička vlada unutar postojeće parlamentarne većine i manjinskih partija, pa na taj način da idemo ka izborima, može. Ako to ne može, nudim svima njima koji obavljaju funkcije, hajde odmah da idemo na vanredne parlamentarne izbore”, poručio je Bečić.

On je kazao da vjeruje da je dodjela mandata Abazoviću, građanima najbolji poziv na masovne proteste.

“Moramo da se dostojanstveno odupremo da bi ovo demokratski na kraju riješili, na izborima, hoćemo ovo olovkom da riješimo”, poručio je Bečić.

Komentarišući dešavanja u Ukrajini, on je rekao da afirmiše sve što je na fonu zajedničkih odluka evropskih partnera.

“Svakog dana se molim da prestane ratna agresija Rusije prema Ukrajini”, naveo je Bečić.

On je rekao da je, i prije dešavanja u Ukrajini, ukazivao na važnost što skorijeg prijema Crne Gore u Evropsku uniju.

“Mislim da je to sada dodatno negdje osnaženo”, naveo je Bečić.

Kako je dodao, Crna Gora je najviše odamkla u pregovorima od svih zemalja.

“Smatram da zbog svega onoga što je bilo i što je kompletan geostrateški momenta, i prije, a posebno nakon Ukrajine, moramo imati proaktivniji, vizionarski, pravovremeni pristup i od Crne Gore, ali i EU, koji bi omogućio da naša zemlja postane prva naredna članica Unije”, kazao je Bečić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

NBA: Novi brejk Dalasa, vodi 2:0 u finalu

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Dalasa pobijedili su u gostima ekipu Minesote 109:108 i poveli...