fbpx
NaslovnicaCrna GoraAZLP da omogući posmatračkim misijama praćenje toka izbora

AZLP da omogući posmatračkim misijama praćenje toka izbora

Podgorica, (MINA) – Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pozvao je Agenciju za zaštitu ličnih podataka (AZLP) da domaćim i međunarodnim posmatračkim misijama omogući praćenje toka izbora i rada organa za njihovo sprovođenje.

Zamjenica izvršnog direktora CDT-a Biljana Papović rekla je da Državna izborna komisija (DIK), ni deset dana nakon što su uputili zahtjev da izvrše uvid u potpise podrške predsjedničkih kandidata, toj nevladinoj organizaciji nije omogućila ostvarivanje prava da posmatraju sve segmente izbornog procesa.

Kako je kazala, OSCE/ODIHR misija je uputila sličan zahtjev da im se omogući “pristup posmatranju procesa provjere potpisa podrške kandidata, kao i postupka provjere ostalih dokumenata za nominaciju kandidata” koji bi, kako je pojašnjeno na sjednici DIK-a, uključivalo i uvid u potpise i lične podatke.

“Umjesto da DIK omogući nesmetano ostvarivanje prava na posmatranje izbornog procesa za domaće i međunarodne posmatračke misije, onako kako je to rađeno u prethodnim izbornim ciklusima, DIK se odlučuje na smanjenje transparentnosti svog rada”, rekla je Papović.

Prema njenim riječima, DIK se odlučio i na kršenje temeljnih pravila posmatranja izbora, a odgovornost za to prebacuje na AZLP.

Papović je podsjetila da je, shodno Zakonu o izboru odbornika i poslanika, DIK izdao CDT-u službeno ovlašćenje za posmatranje izbora.

Prema njenim riječima, službeno ovlašćenje nije slučajni naziv, već esencijalni opis obima prava i obaveza koja posmatrači izbora imaju u skladu s međunarodnim standardima, i kojima je posmatranje izbora definisano kao integralni dio demokratskog izbornog procesa.

“Umjesto da povećavanje transparentnosti DIK-a bude svakodnevna i podrazumijevajuća aktivnost, na šta su se obavezali i u memorandumu o saradnji potpisanim sa našom organizacijom, dio članova te institucije zagovara smanjenje i onog nivoa transparentnosti rada koji je do sada, uz veliki napor, postignut”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su one političke strukture u DIK-u, koje za sebe znaju reći da su progresivne i proevropske, postale najglasniji zagovarači uskraćivanja prava na posmatranje izbora, ali i zatvaranje sjednica DIK za javnost, samo nekoliko dana od kada je proklamovano njihovo otvaranje.

“CDT poziva AZLP da u što skorijem roku ispravi nepravdu koja je nanešena domaćim i međunarodnim pomatračkim misijama i omogući nam da opet možemo pratiti tok izbora i rad organa za njihovo sprovođenje onako kako je to bila praksa prije ovih izbora”, navodi se u saopštenju.

Papović je kazala da je verifikacija potpisa podrške i potvrđivanje kandidatura esencijalni segment rada izborne administracije.

“Uskraćivanjem uvida u potpise (ne i u ostale lične podatke građana) uskraćuje nam se mogućnost da radimo svoj posao”, rekla je Papović.

Ona je navela da CDT daje punu podršku AZLP-u da se odupre bilo kakvim pritiscima u ovom procesu i donese zakonitu i nepristrasnu odluku.

“Da detaljno i profesionalno provjeri međunarodne standarde posmatranja izbora i domaće zakonodavstvo koje nam, pored omogućavanja praćenja svakog segmenta izbornog procesa, omogućava i stalni uvid u birački spisak, koji sadrži značajno veći nivo pristupa ličnim podacima od onoga kojeg smo tražili DIK”, zaključila je Papović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Kriterijum suđenja nije bio isti za obje ekipe

Podgorica, (MINA) - Sudijski kriterijum u prvom meču polufinala plej-ofa ABA Lige, između košarkaša...