fbpx
NaslovnicaCrna GoraAustrija kroz Mehanizam civilne zaštite donira pomoć Crnoj Gori

Austrija kroz Mehanizam civilne zaštite donira pomoć Crnoj Gori

Podgorica, (MINA) – Austrija će, putem Mehanizma civilne zaštite, donirati Crnoj Gori rukavice, dezinfekciona sredstva i druge potrepštine u cilju suzbijanja koronavirusa, saopšteno je iz EU Info Centra.

“Postupajući po zahtjevima za pomoć u borbi protiv pandemije koronavirusa pristiglim kroz Mehanizam civilne zaštite, Evropska unija (EU) nastavlja da finansira i koordiniše isporuke pomoći zemljama članicama i zemljama svog okruženja”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da Crnoj Gori, koja je članica Mehanizma civilne zaštite, pomoć u borbi protiv koronavirusa stiže iz Austrije.

“Crnoj Gori iz Austrije stiže po hiljadu posteljina za jednokratnu upotrebu i paketa hirurških rukavica, 300 kanistera dezinfekcionog rastvora (svaki kanistar sadrži pet litara) i 1,8 hiljada peškira”, kaže se u saopštenju.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav kazao je da je odlična vijest da Crna Gora može da koristi Mehanizam civilne zaštite EU kao odgovor na pandemiju koronavirusa, kao da je država članica Unije.

“Zahvalni smo Austriji što je poslala te vrijedne medicinske potrepštine u Crnu Goru, dok EU koordiniše i sufinansira isporuku pošiljke. To je još jedan pokazatelj solidarnosti Unije u ovim teškim vremenima”, rekao je Orav.

Navodi se da je austrijska donacija samo dio sveukupne podrške EU Crnoj Gori i regionu zapadnog Balkana koja takođe uključuje i sredstva za društveni i ekonomski oporavak.

“Od 374 miliona EUR kratkoročne i pomoći na srednji rok koje je EU opredijelila za region zapadnog Balkana, Crna Gora će dobiti 50 miliona EUR. Dodatno je region dobio 38 miliona EUR urgentne pomoći za sektor zdravstva. Crnoj Gori je opredijeljeno tri miliona EUR”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da će prvi kontingent te pomoći, koji se realizuje u saradnji sa partnerskim organizacijama Ujedinjenih Nacija, stići narednih dana.

Komesar za upravljanje krizama, Janez Lenarčić kazao je da koronavirus ne poznaje granice i da je zajednički rad jedini način da se zaustavi.

“Zahvalan sam Austriji na pokazanom gestu evropske solidarnosti. Naš Koordinacioni centar za hitne slučajeve nastavlja da radi 24 sata dnevno na pružanju podrške članicama EU i našim najbližim prijateljima”, rekao je Lenarčić.

Crna Gora je zvanično postala članica Mehanizma civilne zaštite 2015. godine, na današnji dan.

“Opšti cilj Mehanizma civilne zaštite EU je da promoviše saradnju između država članica EU i šest pridruženih članica u oblasti civilne zaštite, u cilju poboljšanja prevencije, spremnosti i reagovanja na katastrofe”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da, kada stepen vanrednog stanja prevaziđe mogućnosti reagovanja u državi, ona može zatražiti pomoć kroz Mehanizam u kojem Evropska komisija igra ključnu ulogu.

“Komisija koordiniše odgovor na katastrofu u Evropi i šire i snosi najmanje tri četvrtine troškova nabavke, transporta i distribucije upućene pomoći”, kaže se u saopštenju.

Najčitanije

uprava za statistiku, monstat, popis stanovništva, odlaganje, softver

Rast industrijske proizvodnje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Industrijska proizvodnja u Crnoj Gori u prvom kvartalu ove godine porasla...