fbpx
NaslovnicaCrna GoraASCG: Putin izabrao put agresije protiv suverene i nezavisne države

ASCG: Putin izabrao put agresije protiv suverene i nezavisne države

Podgorica, (MINA) – Atlantski savez Crne Gore (ASCG) najoštrije je osudio neopravdani i ničim izazvani napad Rusije na Ukrajinu.

U saopštenju koje potpisuje predsjednik ASCG Savo Kentera navodi se da je predsjednik Rusije Vladimir Putin još jednom pokazao imperijalističke tendencije i izabrao put agresije protiv suverene i nezavisne države.

„Ovo je teško kršenje načela međunarodnog prava i ozbiljna prijetnja evroatlantskoj bezbjednosti. Isključiva odgovornost za smrt i uništenje koje će napad donijeti je na Rusiji i njenom predsjedniku“, kazali su iz ASCG.

Prema njihovim riječima, ruska invazija na Ukrajinu nije samo napad na suverenu državu, već direktan napad na demokratiju i njene vrijednosti.

Iz ASCG su rekli da je radi zaštite sopstvenog autoritarnog režima, Putin spreman da ugrozi milione života.

„Ovaj užasni dan za Ukrajinu i mračni dan za Evropu će imati nesagledive posljedice zbog kojih će posebno ispaštati stanovnici Ukrajine i Rusije“, kaže se u saopštenju.

Iz ASCG ocijenili su da je činjenica da se Putin neće zaustaviti na Ukrajini.

„Iz tog razloga posebno treba voditi računa o Zapadom Balkanu, koji se pokazao kao plodno tle za ruske operacije. Putin će nastaviti da destabilizuje i taj region i ometa njegovu demokratizaciju i razvoj“, kaže se u saopštenju.

Iz ASCG rekli su da je iz tih razloga ključno da NATO saveznici pokažu odlučnost i snažno se suprotstave agresoru i antidemokratskim vrijednostima koje Putin pokušava da nametne Ukrajini, ali i ostatku Evrope.

Kako su naveli, u ovom kritičnom trenutku Crna Gora mora biti faktor stabilnosti na Zapadnom Balkanu, koji će predvoditi čitav region na putu ka Evropskoj uniji.

„Zbog toga je od velikog značaja da se u što kraćem roku izabere nova evropska, prozapadana vlada, koja će se stati u zaštitu evroatlantskih vrijednosti i suprotstaviti se ruskom uticaju, kako u zemlji, tako i u regionu Zapadnog Balkana“, kaže se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije