fbpx
NaslovnicaCrna GoraAbdić: Borovinić Bojović i Radulović iznijele neistine

Abdić: Borovinić Bojović i Radulović iznijele neistine

Podgorica, (MINA) – Bivši šef Medicinskog kriznog štaba Nermin Abdić kazao je da je sve što je saopšteno na današnjoj konferenciji za novinare predstavnika Kliničkog centra (KCCG) i Ministarstva zdravlja apsolutna neistina, smišljena da skrene pažnju javnosti sa alarmantne epidemiološke situacije.

Na konferenciji za novinare predstavnika KCCG i Ministarstva zdravlja saopšteno je da od 33 respiratora, koja su nabavljena prošle godine, 23 ne rade.

Abdić je kazao da su ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović i direktorica KCCG Ljiljana Radulović danas na konferenciji za novinare iznijele grube neistine čime su, kako je naveo, direktno obmanule javnost.

“Ovaj klasičan pokušaj zamjene teza kroz konstruisanje navodne afere, samo je pokušaj da se pažnja skrene sa nesporne činjenice da je Vlada u potpunosti izgubila kontrolu nad pandemijom, te da zbog nestručnosti i političkih ciljeva partija kojima pripadaju, desetine građana gube živote svakog dana”, rekao je Abdić.

On je naveo da Crna Gora nije potrošila nijedan jedini cent za nabavku tih respiratora, već su nabavljeni po tržišnoj cijeni od donatorskih sredstava, koja su namjenski korišćena za borbu sa pandemijom.

Abdić je kazao da je notorna neistina da nabavljeni uređaju nijesu testirani.

Kako je naveo, prije primjene na pacijentima, uređaji su testirani na vještačkim plućima, a testove su izvršili najbolji stručnjaci koje Crna Gora ima.

“Tek nakon provjere i uvjerenja u njihovu funkcionalnost, uređaji su korišćeni u radu sa pacijentima”, kazao je Abdić.

On je rekao da je apsolutna neistina da su kupljeni polovni, već korišćeni uređaji.

“Uređaji su bili u potpunosti novi, nekorišteni, sa različitim godinama proizvodnje, što i Borovinić Bojović i Radulović vrlo dobro znaju”, kazao je Abdić.

On je dodao da uređaji i dalje imaju garanciju.

“O čemu su navedene osobe takođe obaviještene i o čemu postoji dokaz, te nam je, kao njihovim kolegama, nejasno da mogu biti u stanju da iznose ovakve brutalne neistine”, rekao je Abdić.

Kako je kazao, od navedena 33 respiratora, ono što je činjenica jeste da je 12 respiratora, tokom rada sa pacijentima, počelo da pokazuje logove, nakon čega su poslati na kalibraciju u Istanbul.

“A nakon čega su uredno vraćeni u avgustu sa konstatacijom da su u potpunosti ispravni, te da su i poslati u ispravnom stanju. Budući da su respiratori imali garanciju, sve ovo izvršeno je u potpunosti besplatno”, naveo je Abdić.

On je podsjetio da je tokom rada Nacionalnog koordinacionog tijela nabavljeno 216 respiratora, navodeći da ih danas ima ukupno 322.

Kako je naveo Abdić, Crna Gora je zahvaljujući radu tog tijela jedno vrijeme bila prva covid-free zemlja u Evropi.

“Kako bi danas tekla nabavka respiratora od strane nadležnih možemo vidjeti i na osnovu nabavke vakcina, budući da je Crna Gora među posljednjim državama u Evropi koja ih je nabavila i uspjela da vakciniše tek oko 0,75 odsto ukupne populacije”, rekao je Abdić.

On je kazao da je sve što je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare apsolutna neistina.

“Smišljena isključivo sa ciljem pokušaja skretanja pažnje javnosti sa aktuelne alarmantne epidemiološke situacije. Ipak, umjesto što obmanjujete, izmišljate i podmećete, trebalo bi da se bavite svojim poslom i priznate javnosti da je aktuelna epidemiološka situacija alarmantna i u potpunosti van kontrole Vlade”, poručio je Abdić.

On smatra da današnja konferencija za novinare, zbog izrečenih neistina, u profesionalnom smislu zaslužuje ostavku.

“A u ljudskom i kolegijalnom smislu – prezir”, kazao je Abdić.

Najčitanije