fbpx
NaslovnicaCrna GoraAbazović: Zakon dovodi sve vjerske zajednice u istu ravan

Abazović: Zakon dovodi sve vjerske zajednice u istu ravan

Podgorica, (MINA) – Izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti biće uvrštene u dnevni red sjutrašnje sjednice Skupštine, kazao je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, navodeći da to pitanje treba što prije riješiti.

On je Televiziji Vijesti reko da smatra da je u pitanju liberalan, praktičan i evropski zakon, i da nije diskriminatorski.

“Usvajanjem Predloga zakona ćemo u potpunosti dovesti u istu pravnu ravan sve vjerske zajednice i sve će biti dio jedinstvenog pravnog poretka”, istakao je Abazović.

Poručio je da ne postoji nikakva opasnost za nacionalne interese i da zakon „niti ima namjeru da gasi, niti da osniva crkve“ i druge vjerske zajednice, već da se građanima omogući ostvarivanje prava na jednak način.

“Nema potreba za podizanjem tenzija. Vrijeme je da se Crna Gora pomiri”, kazao je Abazović.

Kada je u pitanju najavljeni protest ispred Skupštine u ponedjeljak, Abazović je kazao da mu je drago da građani sve više počinju da koriste pravo na protest sve više, ali i ukazao da su zbog aktuelne epidemije koronavirusa zabranjeni skupovi i apelovao da ne bude kršenja mjera.

“Pozivam nadležne organe da sve protekne mirno i dostojanstveno, ali da se držimo onoga što je slovo zakona”, kazao je Abazović.

Govoreći o sjednici Glavnog odbora Građanskog pokreta URA, na kojoj su većinski podržane izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti, Abazović je kazao da su oni koji nijesu bili saglasni sa tim najviše zamjerki imali na kratak rok u kojem su im predstavljene izmjene tog akta.

“Lično sam mislio da ovo pitanje treba što prije staviti ad acta, i mislim da imamo bolji tekst, nego samo brisanje spornih članova”, kazao je Abazović.

On je rekao da je na Glavnom odboru 38 članova bilo za podršku izmjenama Zakona, 11 protiv, a pet uzdržano.

“Svi poslanici URE će to podržati, ali dozvolite da oni imaju pravo na svoje mišljenje”, rekao je Abazović.

On je najavio da će URA podnijeti dva amandmana koji će, kako je kazao, dodatno poboljšati Zakon.

Najčitanije

Bajer i Atalanta u finalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Bajera iz Leverkuzena i Atalante igraće u finalu Lige Evrope. Bajer...