fbpx
NaslovnicaCrna GoraAbazović: Usvajanje Rezolucije o Srebrenici jedino ispravno

Abazović: Usvajanje Rezolucije o Srebrenici jedino ispravno

Sarajevo, (MINA) – Rezolucija o genocidu u Srebrenici je unijela probleme u vlasti, ali njeno usvajanje je jedino bilo ispravno, kazao je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Abazović boravi u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini (BiH) povodom obilježavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici.

On je ponovio da deklaracija nije ni protiv koga usmjerena i da jedan paragraf Rezolucije čak govori da se osuđuju svi zločini, bez obzira na bilo kakvu preferenciju.

“Mislim da je to jedan pozitivan iskorak i civilizacijsko opredjeljenje. Da li je to izazvalo turbulencije u vlasti? Jeste. Da li će to da vodi nekim promjenama? Mislim da neće”, rekao je Abazović, prenosi portal RTCG.

On je istakao da je cijela situacija preuveličana i da je u Crnoj Gori “zapravo relaksirano stanje što mogu potvrditi svi turisti iz BiH ili Srbije koji dolaze na primorje”.

Abazović je potvrdio da se neće obratiti na obilježavanju 26. godišnjice zločina u Srebrenici.

Na pitanje o vanjskom miješanju Srbije u dešavanja u Crnoj Gori, Abazović je kazao da je uticaj drugih država nešto što se dešava i u drugim zemljama.

“Jedini način da se tome suprostavimo je da stvaramo snažne i profesionalne institucije”, naveo je Abazović.

On je rekao da nije zadovoljan izjavama zvaničnog Beograda, te da one ne doprinose umanjenju tenzija.

“Sa Beogradom treba da resetujemo odnose i da ih unapređujemo kako i dolikuje najbliskijim državama”, rekao je Abazović, uz poruku da misli isto za sve zemlje u regionu.

Abazović je upitan da prokomentariše činjenicu da predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik nije juče prisustvovao njegovom sastanku sa članovima Predsjedništva.

“Žao mi je što Dodik nije učestvovao na jučerašnjem sastanku. Sa moje strane postoji spremnost da razgovaram sa svima i smatram to svojom dužnošću”, kazao je Abazović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije