fbpx
NaslovnicaCrna GoraProdužen mandat Komisiji za praćenje istraga napada na novinare

Produžen mandat Komisiji za praćenje istraga napada na novinare

Podgorica, (MINA) – Vlada je za još dvije godine produžila mandat Komisiji za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija.

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost na Predlog kolektivnog ugovora Radio i Televizije Crne Gore.

„Novim kolektivnim ugovorom povećani su koeficijenti za zarade za sve zaposlene iz nekadašnje grupe poslova D i izvršeno usklađivanje sa Opštim kolektivnim ugovorom“, kaže se u saopštenju.

Vlada je donijela Program kontrole upotrebe duvanskih proizvoda 2023-2025 i usvojila Akcioni plan 2023-2025 za sprovođenje Programa.

Kako se navodi, program je definisano pet operativnih ciljeva – ojačan upravljački okvir multisektorske kontrole duvana, povećana dostupnost informacija na temu štetne upotrebe duvanskih proizvoda, omogućeno kreiranje politika zasnovanim na dokazima i monitoring sporovođenja ciljanih aktivnosti na kontroli duvana.

Ističe se da su ciljevi programa i unapređenje zdravstvenog sektora u oblasti pružanja podrške za odvikavanje od upotrebe duvanskih proizvoda i unapređenje pravnog okvira sa ciljem jačanja kontrole duvana”, piše u saopštenju.

“Planirane aktivnosti su usmjerene na poboljšanje zdravlja stanovništva smanjenjem broja pušača, što će imati pozitivan uticaj na životnu okolinu i smanjenje emisije dima i otpadaka prouzrokovanih korišćenjem duvanskih proizvoda”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je cilj dokumenta unaprijeđenje kontorole upotrebe duvanskih proizvoda.

„Pri čemu je cilj Svjetske zdravstvene organizacije smanjenje upotrebe duvana za 30 odsto do 2025. godine, što znači da upotreba treba da se smanji oko 14 odsto (oko tri odsto godišnje) kod odraslih i tri odsto (jedan odsto godišnje) kod mladih u sljedeće tri godine“, dodaje se u saopštenju.

Iz Vlade su rekli da će novac za realizaciju programa biti obezbijeđen iz sopstvenih i sredstava donacija.

Vlada je usvojila Informaciju o projektu „Funkcionalna analiza obrazovne infrastrukture sa preporukama za unapređenje“, sa predlozima Memoranduma o saradnji i Ugovora o projektu između Ministarstva prosvjete i Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Kako se dodaje, realizacija Projekta treba da omogući prikupljanje informacija koje se odnose na kompatibilnost jedne školske jedinice sa zahtjevima izvođenja obrazovanja.

“To prvenstveno uključuje usklađivanje između zahtjeva građevinskih i obrazovnih standarda, standarda vezanih za inkluzivno obrazovanje, za sigurnost učenika i efikasnost upravljanja”, kazali su iz Vlade.

Prema njihovim riječima, procjena će uključivati i provjeru osnovnih funkcionalnih uslova postojeće školske infrastrukture, kao što su popunjenost, vodosnabdijevanje, sanitacija i higijena, energetska efikasnost, pristupačnost za osobe sa invaliditetom, ventilacija, rasvjeta, stanje eksterijera zgrade, unutrašnjih i vanjskih prostora.

“Takođe će se prikupljati podaci o štetama na školskoj infrastrukturi prouzrokovanim prirodnim i elementarnim nepogodama, kao i procjena spremnosti škole za intervenciju u slučaju ovih nepogoda”, kazali su iz Vlade.

Sve to će, kako je istaknuto, doprinijeti napretku države u postizanju ciljeva postavljenih pregovaračkim poglavljem 26 – obrazovanje i kultura, tačnije, podindikatora koji se odnosi na pristup kvalitetnom obrazovanju.

“Zajedničkim radom UNOPS eksperata i Ministarstva prosvjete kreiran je Predlog projekta, koji osim opisa projektnih ciljeva i zadataka sadrži i mapu puta, koja se sastoji od tri faze, a ukupna procijenjena vrijednost realizacije projekta je cca 650 hiljada EUR”, kazali su iz Vlade.

Na sjednici je donijeta Odluka o prestanku važenja Odluke o preduzimanju privremenih mjera usljed pojave epidemije zarazne bolesti COVID 19- od većeg epidemiološkog značaja.

“Prestanak važenja Odluke je bio neminovan s obzirom da je Komitet za vanredne situacije Svjetske zdravstvene organizacije, 4. maja ove godine donio odluku da se ukine globalna vanredna situacija zbog COVID-19”, kaže se u saopštenju.

U diskusiji je konstatovano da je epidemiološka situacija u Crnoj Gori povoljna, i da je zanemarljiv broj obolijelih od zarazne bolesti izazvane koronavirusom.

Vlada je donijela odluku o izradi detaljnog urbanističkog plana (DUP) „Zabjelo – Ljubović“ u Glavnom gradu.

Za rukovodioca izrade DUP-a određena je Miroslava Vujadinović, a naknada rukovodiocu i stručnom timu utvrđena je u ukupnom iznosu od 22 hiljade EUR.

Prethodni DUP je, kako se navodi u Odluci, nakon brojnih analiza stavljen van snage u cilju njegovog preispitivanja kako ne bi došlo do ugrožavanja javnog interesa daljom realizacijom planiranih sadržaja, koja bi dovela do značajno veće izgrađenosti, broja stambenih jedinica i stanovnika.

Vlada je usvojila informaciju o početnim stanjima depozita, neizmirenih obaveza i nedospjelih obaveza budžeta Crne Gore na 1. januar prošle godine.

Tim povodom zaključeno je da je 31. decembra 2021. godine, završno stanje depozita budžeta iznosi 403.324.755 EUR, završno stanje neizmirenih obaveza iznosi 38.756.022 EUR, dok je završno stanje nedospjelih obaveza 106.502.456 EUR.

Dodaje se da, budući da Skupština nije usvojila Predloga zakona o završnom računu budžeta za 2021. godinu, donošenje tih zaključaka je bilo neophodno kako bi se evidentiralo početno stanje 1. januara prošle godine koje je neophodno za izradu Predloga zakona o završnom računu budžeta za prošlu godinu.

Vlada je usvojila informaciju o upisu i uplati kapitala u okviru procesa povećanja kapitala Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB).

U informaciji se navodi da je Upravni odbor CEB-a donio odluku da se poveća upisani kapital CEB-a za 4,25 milijardi EUR, do čega će se 1,2 milijardi EUR odnositi na uplaćeni kapital.

Kada je u pitanju učešće Crne Gore u kapitalu CEB-a, dodaje se da ono trenutno iznosi 0,12 odsto ukupnog kapitala, odnosno 6,57 miliona EUR.

“Tim povodom, Vlada je prihvatila povećanje upisanog kapitala Crne Gore u CEB-u u ukupnom iznosu od 5.109.000 EUR, od čega se 1.442.782 EUR odnosi na kapital koji treba uplatiti u četiri jednake godišnje rate u periodu od ove do 2026. godine”, navodi se u saopštenju.

Vlada je donijela odluku o izradi lokalne studije lokacije „Lučice“, Opština Budva i odluku o određivanju rukovodioca izrade i visini naknade za rukovodioca i stručni tim za izradu lokalne studije lokacije.

Navodi se da je osnovni cilj dokumenta da se obezbijede uslovi za razvoj turizma na tom području, uz poštovanje principa uređenja zaštite i korišćenja prostora.

Vlada je utvrdila Predlog zakona o izmjenama Zakona o budžetu za ovu godinu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Remi Budućnosti, Elektroprivreda ubjedljiva

Podgorica, (MINA) - Šahisti Omladinca remijem protiv Budućnosti obilježili su prvo kolo Premijer lige...