fbpx
NaslovnicaGlavna vijestEP usvojio rezoluciju o Crnoj Gori

EP usvojio rezoluciju o Crnoj Gori

Podgorica, (MINA) – Evropski parlament (EP) usvojio je danas Izvještaj Crnoj Gori za prošlu godinu, izvjestioca Tonina Picule.

Izvještaj je podržalo 529 poslanika, protiv je bio 51, dok su 53 poslanika bila uzdržana.

Usvojen je i amandman koji se odnosi na popis stanovništva u Crnoj Gori, koji su ranije podnijeli Picula i evropski poslanik Pedro Markez.

“Poziva se Crna Gora da sprovede dugo očekivani popis stanovništva i stanovanja u skladu sa standardima Evropske unije i međunarodnim standardima čim se politički zastoj u zemlji okonča, kako ovo važno pitanje ne bi bilo iskorišćeno kao još jedan izgovor za pojačavanje polarizacije društva“, piše u amandmanu.

Picula je u utorak, predstavljajući izvještaj u EP, kazao da ne govore o bojkotovanju popisa.

“Već podržavamo sprovođenje popisa kao doprinosa razvojnoj politici svake zemlje. Ono što predlažemo je da se popis ne koristi kao još jedan politički alat za dodatnu polarizaciju društva”, dodao je Picula.

On je kazao da bi otklanjanje političkih blokada bilo konstruktivan preduslov za održavanje popisa na otvoren i transparentan način, bez ikakvog političkog uplitanja.

Picula je kazao i da su gotovo svi kandidati za članstvo u Evropskoj uniji (EU) napredovali u odnosu na svoje ranije pozicije u pristupnim pregovorima, dok Crna Gora propušta svoje prilike.

On je naveo da je Crna Gora u potpunosti usklađena sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, dodajući da EP pozdravlja imenovanja u sudstvu, prima k znanju poboljšanje u sprečavanju korupcije i pozitivan trend u radu Agencije za sprečavanje korupcije.

Kako je dodao, EP pozdravlja određene pozitivne korake kao što su uvođenje strožih kazni za napade i prijetnje novinarima, podržavaju poboljšane ekonomske parametere, ali i posebno pozdravljaju odluku o prestanku programa ekonomskog državljanstva.

“Svi ti pozitivni koraci značili bi mnogo više kada bi se paralelno radilo i na otklanjanju sistemskih problema koja su prevashodno detektovana u pristupnim poglavljima 23 i 24”, rekao je Picula.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije