fbpx
NaslovnicaCrna GoraDPS: Uslovi za održavanje popisa ne postoje

DPS: Uslovi za održavanje popisa ne postoje

Podgorica, (MINA) – Popis stanovništva u Crnoj Gori mora biti odgođen, jer ne postoje uslovi za njegovo održavanje, poručili su u iz Demokratske partije socijalisti (DPS).

Iz te partije kazali su da su se njihovi funkcioneri u četvrtak sastali sa sa direktorom Monstata Miroslavom Pejovićem, državnim sekretarom u Ministarstvu finansija Agronom Ibraimijem i njihovim saradnicima.

Navodi se da su funkcioneri DPS-a ukazali na to da institucije ne funkcionišu u punom kapacitetu, da je Vlada smijenjena prije više od godinu i da je u tehničkom mandatu, kao i da Skupština ne radi od jula jer nije izabran novi šef parlamenta.

Kako su kazali iz DPS-a, neizvjesno je i da li će i kada nova vlada biti formirana.

U toj partiji zato smatraju da ne postoje osnovne proceduralne i tehničke pretpostavke za održavanje popisa.

„DPS još jednom upozorava da ne postoje uslovi da se ova statistička procedura sprovede u planiranom terminu, na takav način da javnost ima povjerenje u rezultate koji će proizaći iz tog postupka“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je na sastanku ponovljen stav stranke da sve neregularnosti i propusti koji se odnose na predstojeći popis treba da budu što prije otklonjeni i da u ovom trenutku nema uslova za njegovo održavanje.

„Za DPS, koji smatra da je popis jedan od najozbiljnijih i najodgovornijih poslova koje država sprovodi, neprihvatljiv je nedostatak volje nadležnih da riješe pitanja koja se tiču nezakonitosti koje prate ovaj proces“, kaže se u saopštenju.

Iz DPS-a su rekli da nejasna procedura, nepostojanje jasnih razgraničenja opština, nedostatak monitoringa, činjenica da će popisnom komisijom jedne opštine da rukovodi osoba koja je u pritvoru, ukazuju da će popis biti sproveden u krajnje neregularnim uslovima.

„I da će posljedično informacije koje slijede iz ovako nakaradne procedure biti nerelevantne“, dodaje se u saopštenju.

U DPS-u smatraju da, zbog svega navedenog, u ovom trenutku nema uslova za održavanje popisa i da se on mora odložiti do ispunjenja svih uslova koji se odnose na zakonske procedure, tehničke uslove, ambijent i sve što čini potrebne preduslove za njegovo sprovođenje.

„Samo takva procedura imaće relevantnost i statistički značaj“, poručili su iz DPS-a.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije