fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitikaCrna Gora ostaje posvećena vrijednostima koje baštini Savjet Evrope

Crna Gora ostaje posvećena vrijednostima koje baštini Savjet Evrope

Podgorica, (MINA) – Crna Gora ostaje posvećena vrijednostima koje baštini Savjet Evrope (SE), kazala je ambasadorka Božidarka Krunić koja je danas zvanično stupila na dužnost stalne predstavnice Crne Gore pri SE.

Kako je saopšteno iz crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova (MVP), Krunić je danas predala akreditivna pisma generalnoj sekretarki SE Mariji Pejčinović Burić.

Krunić je naglasila značaj jačanja saradnje Crne Gore i Savjeta Evrope, naročito u kontekstu aspiracija države za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

“Ona je posebno naglasila važnost saradnje sa Venecijanskom komisijom, budući da EU pažljivo prati implementaciju preporuka ovog tijela SE”, kazali su iz Ministarstva vanjskih poslova.

Krunić je ponovila da Crna Gora ostaje posvećena vrijednostima koje baštini Savjet Evrope.

Pejčinović Burić je, kako je saopšteno, navela da je zadovoljna saradnjom Crne Gore sa SE, kao i konstruktivnim pristupom koji država pokazuje u implementaciji standarda u oblasti demokratije, ljudskih prava i vladavine prava.

“Ona se saglasila da su izvještaji SE veoma važni za dalji napredak Crne Gore na putu ka EU integracijama i ponovila da Crna Gora do sada nema otvorenih pitanja sa ovom organizacijom”, kaže se u saopštenju.

Iz MVP-a su naveli da je Krunić dugogodišnji karijerni diplomata, kao i da je završila Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu, a magistarsku tezu odbranila na Mediteranskoj diplomatskoj akademiji na Malti.

“Profesionalni angažman je započela u Ustavnom sudu Crne Gore 1999, nakon čega je radila kao savjetnica za međunarodno-pravne poslove u Ministarstvu inostranih poslova Crne Gore od 2000. do 2001. godine”, rekli su iz MVP.

Kako se navodi, Krunić je diplomatsku karijeru nastavila u Misiji Crne Gore pri EU u Briselu kao savjetnica i otpravnica poslova.

Nakon angažmana u Belgiji, Krunić je radila kao viša savjetnica u Direkciji za EU i NATO u Ministarstvu vanjskih poslova od 2005. do 2007, dok je naredne tri godine bila prva savjetnica za pravosuđe i unutrašnje poslove u Stalnoj misiji Crne Gore pri EU u Briselu.

“Od 2010. do 2015, u zvanju ambasadora, bila je na čelu Međunarodno-pravne službe u Ministarstu vanjskih poslova i evropskih integracija”, naveli su iz MVP.

Kako su dodali, Krunić je istovremeno imenovana je za članicu Komiteta pravnih eskperata u oblasti međunarodnog prava Savjeta Evrope (CAHDI) gdje je bila angažovana pet godina.

“Karijeru nastavlja kao stalna predstavnica Crne Gore pri SE od 2015. do 2019. godine, a bila je i predsjedavajuća Radnom grupom za socijalna i zdravstvena pitanja SE od 2016. do 2018. godine”, rekli su iz MVP.

Oni su kazali da je Krunić od 2019. bila angažovana kao pravna savjetnica u Sekretarijatu Venecijanske komisije do sadašnjeg imenovanja za stalnu predstavnicu Crne Gore pri Savjetu Evrope.

“Nagrađena je Ordenom Viteza italijanske zvijezde za poseban doprinos unapređenju pravnih odnosa između Crne Gore i Italije. Učestvovala je na brojnim naučnim skupovima na temu međunarodnih odnosa i međunarodnog prava. Govori engleski, francuski i slovenački jezik”, rekli su iz MVP.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Kriterijum suđenja nije bio isti za obje ekipe

Podgorica, (MINA) - Sudijski kriterijum u prvom meču polufinala plej-ofa ABA Lige, između košarkaša...