fbpx
NaslovnicaMINA SvijetViše novozaraženih u svijetu nego u Kini

Više novozaraženih u svijetu nego u Kini

Ženeva, (MINA) – Broj prijavljenih novih slučajeva zaraženih koronavirusom u svijetu u poslednja 24 sata gotovo je devet puta veći nego broj slučajeva u Kini, rekao je danas direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), Tedros Adhanom Gebrejesus.

“U poslednja 24 sata ima gotovo devet puta više slučajeva oboljenja kovid-19 prijavljenih van Kine, nego u Kini”, rekao je Gebrejesus novinarima u Ženevi.

On je rekao da u Kini, gdje se virus pojavio krajem decembra, broj prijavljenih slučajeva nastavlja da opada.

Naveo je da je 206 slučajeva prijavljeno Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji u nedelju, što je najniži broj od 22. janaura. Samo osam slučajeva prijavljeno je van provincije Hubej, epicentra epidemije.

Van Kine ukupno je 8.739 slučajeva oboljelih prijavljeno u 61 državi, a 127 ljudi je umrlo.

Ukupan broj umrlih od novog koronavirusa danas je prešao tri hiljade u svijetu.

Epidemije u Južnoj Koreji, Italiji, Iranu i Japanu izazivaju najveću zabrinutost, rekao je Gebrejesus.

„SZO je danas poslala u Iran prvi tim ljekara i više tona medicinske opreme, kazao je Gebrejesus i dodao da je jedan član osoblja specijalizovane agencije UN u toj državi i testiran pozitivno na virus
.
Iran, jedna od država najteže pogođenih epidemijom kornavirusa, odbacila je danas ponudu Sjedinjenih Američkih Država da joj pomognu da se bori protiv te bolesti pod uslovom da Teheran zatraži pomoć.

U Južnoj Koreji je zabiljeleženo gotovo 600 novih slučajeva koronavirusa, što je dovelo do više od 4,3 hiljade zaraženih, prema dnevnom bilansu koje objavljuju južnokorejske vlasti.

To znači da je u Južnoj Koreji zabilježeno više od polovine slučajeva van Kine, rekao je Gebrejesus.

On je ukazao da ima mjesta za određen optimizam, i rekao da u Južnoj Koreji izgleda da bolest dolazi uglavnom iz pet poznatih žarišta.

Najčitanije

Elektroprivreda šampion, kolo prije kraja obezbijedila trofej

Podgorica, (MINA) - Šahisti nikšićke Elektroprivrede pobjedom protiv Herceg Novog, kolo prije kraja Premijer...