fbpx
NaslovnicaCrna GoraJoanikije: Nadam se da će Crna Gora u dogledno prevazići unutrašnje podjele

Joanikije: Nadam se da će Crna Gora u dogledno prevazići unutrašnje podjele

Podgorica, (MINA) – Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije kazao da se nada da će Crna Gora u dogledno vrijeme prevazići sve unutrašnje podjele i dostići svijetlu sinergiju i harmoniju različitih slojeva društva.

On je, u vaskršnoj poruci, rekao da uspostavljanje mira među zavađenima, ljudskim dušama donosi obilje plemenitosti, sreće, optimizma i životnog poleta.

Ako se pravilno ocijeni važnost unutrašnjeg mira i sloge u porodici, onda će se, kako je naveo Joanikije, lako razumjeti i značaj izmirenja u podijeljenom i zavađenom društvu.

„Gledajući kako se u posljednje vrijeme u našoj otadžbini polako i mukotrpno uspostavljaju red i pravda, i slušajući, još uvijek rijetke, ali i sve češće pozive za svenarodno izmirenje, nadamo se da će Crna Gora u dogledno vrijeme prevazići sve unutrašnje podjele i dostići svijetlu sinergiju i harmoniju različitih slojeva društva“, poručio je Joanikije.

On je rekao da je ideal takvog društva u nama.

„Naučili smo ga od proroka i apostola, a naslijedili od Svetog Save i Svetog Petra Cetinjskoga. Ne propustimo draga braćo i sestre da taj ideal, uz Božiju pomoć, i ostvarimo“, poručio je Joanikije.

On je kazao da su, slaveći Vaskrsenje Hristovo koje nemirne ljudske duše uspokojava nebeskim mirom, dužni da pozovu na izmirenje zavađene narode u svijetu.

Joanikije je rekao da nedaleko od Crne Gore, bliski narodi, jedni po vjeri, drugi po stradanju, međusobno ratuju.

„Svakodnevno se prolijeva ljudska krv i ratni zločini umnožavaju, djeca ubijaju, na žalost i na sramotu svega svijeta, ali se, od zaraćenih naroda ne čuju pozivi na pregovore i mir, još manje od onih koji ratove planiraju i finansiraju“, naveo je Joanikije.

Prema njegovim riječima, sporadični i jedva čujni pozivi na mir djeluju kao glas vapijućeg u pustinji.

„Tim pozivima mi pridružujemo naš glas za mir, s molitvom Bogu milosti i mira da omekša srca i urazumi čelnike zaraćenih zemalja, te da prekinu međusobno krvoproliće da bi što prije postigli mir koji je potreban svima, a najviše njihovim narodima“, naveo je Joanikije.

On je kazao da, kao što ne zaboravljaju stradanja Hristova kada se slavi njegovo Vaskrsenje i pobjedu nad smrću, tako na ovaj svijetli praznik ne zaboravljaju „stradanja naše braće i sestara, djece i omladine, pravoslavnih Srba na Kosovu“.

Joanikije je rekao da, od Kosovskog boja, skoro bez prekida i predaha, Srbi na Kosovu trpe ubijanja i etnička čišćenja, ali da su, uz neizbrojne žrtve i gubitke, ostali na svojim ognjištima.

„Najviše boli što za naš narod, koji je posljednjih decenija pretrpio ubistva i razaranja, paljenje svetinja, uništavanje grobova i kulturnih dobara, nema pravde ni razumijevanja u takozvanoj međunarodnoj zajednici, dok prištinske vlasti, koje rečena nedjela učiniše i čine, zapadne zemlje preporučuju za Savjet Evrope i ostale međunarodne institucije“, dodao je Joanikije.

On je dodao da je i danas, kao što je Njegoš rekao – „Kosovo grdno sudilište“.

„Nad njim se u naše dane svršila tajna bezakonja. Na njemu je pogaženo međunarodno pravo, što ne može proći bez teških posljedica u svijetu“, naveo je Joanikije.

Međutim, kako je naveo, pravoslavni hrišćani se ne uzdaju u čovjeka, nego u Boga i njegovu pravdu.

„Nadamo se da će Gospod koji uvijek pravedno sudi uslišiti vapaje i molitve naše stradalne braće i sestara sa Kosova, da će im dati sigurnost i mir, i bogato ih nagraditi za odanost našim svetinjama i za istrajnost na krstonosnom putu Hristovom“, poručio je Joanikije.

On je kazao da se Vaskrsenje Hristovo proslavljo na svetim bogosluženjima u hramovima, nastavlja pashalno slavlje u domovima, vjernici međusobno posjećuju i duhovno osnažuju.

„Otvorenog srca prihvatamo sve ljude s kojima dijelimo istu vjeru, ali i one koji drugačije vjeruju i misle. Božju ljubav kojom nas je Hristos obasjao svojim Vaskrsenjem treba da svjedočimo najprije dobrim djelima i čovječnim postupcima, pa tek onda i blagim, razumnim i istinitim riječima“, rekao je Joanikije.

On je poželio da pashalna radost, koja obuhvata nebo i zemlju ispuni naša srca.

To je, kako je naveo Joanikije, radost koja obnavlja cijelo biće, utvrđuje međusobnu ljubav, razgoni tamu, podiže iz tuge i depresije, daje nadu, uliva optimizam.

„Pomolimo se svi, draga braćo i sestre, da Gospod izlije svoj mir i blagodat na djecu i omladinu, na stare i mlade, na cijelu svoju Crkvu i na sve one kojima je milost i pomoć Božija potrebna“, rekao je Joanikije.

On je kazao da sa tim mislima i molitvenim željama svima, pravoslavnim hrišćanima i ljudima dobre volje čestita svijetli praznik Vaskrsenja Hristovog.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Lovćen pobjednik Kupa

Podgorica, (MINA) - Rukometaši Lovćena pobjednici su Kupa Crne Gore. Lovćen, koji je ove sezone...