fbpx
NaslovnicaMINA SvijetMoskva: SAD se miješaju u unutrašnja pitanja Makedonije

Moskva: SAD se miješaju u unutrašnja pitanja Makedonije


Moskva, (MINA) – Sjedinjene Američke Države (SAD) pokušavaju da miješanje u unutrašnja pitanja Makedonije opravdaju izjavama o navodnim pokušajima Rusije da omete pristupanje te balkanske države u NATO, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

„Koristeći neosnovanu antirusku retoriku, Vašington pokušava da opravda otvoreno miješanje u unutrašnja pitanja Makedonije, legitimizuje manjkav Prespanski sporazum i uvuče još jednu balkansku zemlju u NATO protiv volje njenih građana, kao što se dogodilo sa Crnom Gorom prošle godine”, navodi se u saopštenju, prenosi ruska agencija Tas s.

Kako su kazali iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova, američki političari bi trebalo da se “vrate u realnost”.

„Jasna volja makedonskih građana pokazana je na neuspjelom referendumu u toj balkanskoj državi 30. septembra, kada je većina građana odbacila pokušaje SAD-a i njihovih saveznika da Skoplje uvuku u evroatlantske strukture u zamjenu za promjenu imena te zemlje i odustajanje od njenih nacionalnih interesa“, rekli su iz ruskog Ministarstva.

Oni su naveli da je američki ambasador bio prisutan u zgradi Skupštine Makedonije “kako bi obezbijedio potrebne rezultate koristeći prljave manipulacije, podmićivanje i ucjenjivanje poslanika, što je javnosti postalo poznato”.

“Povrh toga, ne ruski, već posjetioci iz SAD-a, EU i NATO-a smjenjuju se praktično svakog dana na političkoj sceni u Skoplju kako bi promovisali paket ustavnih amandmana”, kaže se u saopštenju.
(kraj) mip

Najčitanije