fbpx
NaslovnicaGlavna vijestBez pomaka u razgovorima Hamasa i posrednika u Kairu

Bez pomaka u razgovorima Hamasa i posrednika u Kairu

Kairo, (MINA) – Lideri palestinske militantne grupe Hamas nijesu ni drugi dan sastanka u Kairu s posrednicima iz Egipta i Katara postigli napredak u razgovorima o primirju sa Izraelom i ostaju pri zahtjevu da svaki dogovor mora da uključuje prekid rat u Pojasu Gaze, rekli su palestinski zvaničnici.

Jedan neimenovani palestinski zvaničnik upoznat sa tokom razgovora rekao je da je delegacija Hamasa stigla u Kairo s namjerom da postigne dogovor, “ali ne po svaku cijenu”, prenosi Rojters.

“Dogovor mora okončati rat i izbaciti Izrael iz Pojasa Gaze, ali Izrael se još nije obavezao da je voljan to i da učini”, rekao je taj palestinski zvaničnik.

Izrael želi dogovor koji će osloboditi barem neke od oko 130 talaca koje još uvijek drži Hamas, međutim jedan izraelski zvaničnik je naglasio u subotu da se osnovni stav nije promijenio i da Izrael “ni pod kakvim okolnostima” neće pristati na dogovor o okončanju borbi koje vodi s ciljem razoružavanja i trajnog uništenja Hamasa.

Drugi palestinski zvaničnik je potvrdio da su razgovori “pred izazovom jer Izrael odbija da se obaveže na sveobuhvatno primirje”, ali je dodao da je delegacija Hamasa i dalje u Kairu u nadi da će posrednici moći da izvrše pritisak na izraelsku stranu da promijeni stav.

Dok su najnoviji razgovori u toku, stanovnici i zdravstveni zvaničnici u Pojasu Gaze kazali su da je Izrael tokom noći nastavio vazdušne udare širom palestinske enklave, u kojima je stradao veliki broj ljudi.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Paramontu četvrto mjesto u NLB ligi

Podgorica, (MINA) - Košarkaški klub osoba sa invaliditetom Paramont iz Podgorice kao četvrtoplasirani završio...