fbpx
NaslovnicaMINA SvijetDžonson odobrio objavu izvještaja o navodnom ruskom miješanju

Džonson odobrio objavu izvještaja o navodnom ruskom miješanju

London, (MINA) – Britanski premijer Boris Džonson odobrio je da se objavi kontroverzni izvještaj o navodnom ruskom miješanju u politiku Velike Britanije, saopšteno je iz Dauning strita.

Džonson se našao pod udarom opozicije kada je uoči izbora blokirao objavljivanje tog izvještaja Odbora Parlamenta za obavještajne i bezbjednosne poslove (ISC).

Dosadašnji predsjednik tog tijela Dominik Griv, koji je izgubio mjesto na poslednjim izborima, rekao je za Independent da je to dokaz da su razlozi za neobjavljivanje, koje tada dao Džonson, bili lažni.

“Činjenica da je mogao da odobri da se sada objavi pokazuje da je u stvari bilo potpuno moguće odobriti njegovu objavu prije nego što je parlament raspušten u novembru”, rekao je Griv.

Portparol Borisa Džonsona je saopštio da je premijer donio odluku da izvještaj može biti objavljen, ali nije rekao i kada će to biti.

“Objavljivanje njegovog sadržaja ne bi uticalo na funkcije onih organa koji štite našu nacionalnu bezbjednost”, rekao je portparol.

Griv je odbio da otkrije bilo kakve detalje o sadržaju izvještaja koji je završen u martu, a koji razmatra tvrdnje da je ruska vlada uticala na rezultat referenduma o Bregzitu i rezultate izbora 2017. godine.

Papir za koji se vjeruje da otkriva navodne napore Moskve da izvrši uticaj u Velikoj Britaniji novčanim donacijama, političkim kontaktima i manipulacijama preko društvenih mreža ne može biti objavljen do imenovanja novog odbora, pa se ne očekuje da će se dogoditi prije januara.

U izvještaju se, navodno, ukazuje da je devet ruskih privrednika davalo donacije Konzervativnoj stranci, a u dokumentu su navedena njihova imena.

Najčitanije