fbpx
NaslovnicaMINA ServisiMINA OTSSastanak sa predstavnicima Montadria

Sastanak sa predstavnicima Montadria

U ministarstvu kapitalnih investicija održan je sastanak državnog sekretara Admira Šahmanovića i Zorana Vukašinovića, načelnika Odjeljenja za drugostepeni upravni postupak sa predstavnicima NVO Montadria Sinišom Bubanjom, organizacionim direktorom i Suadom Memićem, pilotom iz Aero kluba Ulcinj.

Predstavnici NVO Montadria su prezentovali svoje aktivnosti za učešće u projektu izgradnje mreže hidrobaza na teritoriji Crne Gore u sklopu IPA Interreg projekta SWAN 2, u cilju umrežavanja sa Italijom i Albanijom. Podsjetili su da je prva hidroavio regata održana početkom maja 2021. godine, u otežanim uslovima pandemije corona virusa. Početna hidroavio regata je ispraćena sa nivoa ministarstva u dijelu podrške, kako prema drugim institucijama i organima državne uprave, tako i prema organizacionom odboru regate u administrativnom smislu.

Učešće na prvoj hidroavio regati su uzele i podržale: Italija, Grčka, Rusija, Srbija, Izrael, Slovačka, USA, Njemačka i Crna Gora u svojstvu domaćina. U dijelu institucionalne podrške regatu su podržali: Ministarstvo kapitalnih investicija, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Agencija za civilno vazduhoplovstvo, Uprava pomorske sigurnosti, Aerodromi Crne Gore, organi lokalne samouprave u skladu sa programom regate koji je obuhvatao slijetanje na teritoriji više opština u Crnoj Gori i to: Tivat, Podgorica, Berane, Ulcinj, Plužine, Žabljak, Plav i druge opštine u kojima izvršeno slijetanje na kopnenim ili vodenim površinama.

Kompletna organizacija hidroavio regate je rezultat stručnosti, organizacionog odbora Montadria, koji je podrazumijevao značajna materijalna sredstva, pripremu kompletnog događaja u dijelu tehničke spremnosti poletno sletnih kopnenih i vodenih površina, prema strogim normativima za ovaj vid saobraćaja, smještaja, pervoza učesnika itd, a sve u cilju pozicioniranja Crne Gore u red zemalja sa značajnom tradicijom u vazduhoplovnom i pomorskom saobraćaju.

Druga hidroavio regata je održana početkom juna 2022. godine, i imala je širi obuhvat u dijelu dalje razrade investicija, mogućnost valorizacije malih aerodroma, kako na kopnenim tako i na vodenim površinama.

Predstavnici Ministarstva kapitalnih investicija su u potpunosti podržali navedene aktivnosti, te su pokazali spremnost da se pruži podrška projektu koji ima za cilj izgradnju mreže hidrobaza na teritoriji Crne Gore u sklopu IPA Interreg projekta SWAN 2 u cilju umrežavanja sa Italijom i Albanijom.

Navedeni projekat ima za cilj prekograničnu saradnju, što bi imalo za kranji rezultat izgradnju 10 hidrobaza-terminala koje spajaju Grčku sa Italijom i dalji razvoj hidrodroma, finansirano od IPA pristupnih fondova, i ukrajnjem jače pozicioniranje Crne Gore u EU integracijama.

Na kraju razgovora poručeno je da ministarstvo sa resornog nivoa podržava aktivnosti vezane za ovaj vid vazdušnog saobraćaja i daljeg razvoja poletno sletnih površina, te će u tom smislu koncipirati model dalje podrške  ovom projektu sa institucionalnog nivoa.

kontakt pošiljaoca: [email protected]

Najčitanije