fbpx
NaslovnicaMINA ServisiMINA OTSSaopštenje predsjednice Odbora direktora OŽVS, Ljiljane Jokić Kape

Saopštenje predsjednice Odbora direktora OŽVS, Ljiljane Jokić Kape

Saopštenje predsjednice Odbora direktora preduzeća Održavanje željezničkih voznih sredstava, Ljiljane Jokić Kape, kao odgovor na saopštenje Ministarstva kapitalnih investicija koji se nalazi na linku https://www.gov.me/clanak/sastanak-sa-zeljeznickim-preduzecima-fokus-na-resavanju-prioriteta.

Ministarstvo kapitalnih investicija neće da pravi velike korake dok je Vlada u tehničkom mandatu.

Juče je održan sastanak predsjednika odbora direktora i izvršnih direktora željezničkih preduzeća sa ministrom Ibrahimovićem i službenicima ministarstva.

Ministar Ibrahimović je izjavio da neće da demotiviše prisutne na sastanku ali da moraju biti svjesni da je ova Vlada pala 19. avgusta, da je ona u tehničkom mandatu i da je sitaucija veoma loša. Iz tog razloga smatra da ne treba praviti velike korake.

„Ja kao predsjednica Odbora direktora imam odgovornost za preko 180 radnika, za to da li će naredni mjesec primiti platu, da li će moći da pođu u penziju zbog neplaćenih poreza i doprinosa, da li će sjutra preduzeće poći u stečaj i to što je Vlada u tehničkom mandatu za mene ne znači da samo čekam konsultatne i da čekamo da krenemo u izradu analiza i da čekamo. Ovaj odbor direktora hoće da radi, da preduzima konkretne korake, i da to radi brzo. Jer željeznička preduzeća nemaju vremena za još analiza, pa da za pet godina opet pričamo istu priču i primamo naknade za obavljanje funkcija. Ako je stav ministarstva da sjedimo i čekamo neku novu Vladu, ja onda nisam za ovu poziciju”, poručila je predsjednica Odbora direktora AD OŽVS, Ljiljana Jokić Kapa.

„Poslednji sastanak koji smo imali sa predstavnicima MKI održan je 1. avgusta i tada je napravljen dogovor da ćemo se vrlo brzo sresti i raditi na realizaciji ciljeva i vraćanju preduzeća „na noge”. Međutim, od tada do danas, nismo uspjeli da zakažemo sastanak sa predstvnicima MKI. Osjećamo se zaboravljeno od nadležnog ministarstva koje je dužno da unapređuje naš rad, ali isto tako primjećujemo ažurnost kada su u pitanju neka druga pitanja kao što je uvođenje novih operatera na tržište Crne Gore”

„Mi kao odbor imamo rješenja za ključne probleme koji su nas sačekali nakog godina lošeg upravljanja. Imamo viziju i radimo maksimalno kako bi OŽVS radio punim kapacitetima kao preduzeće bez kojeg bi željeznički sistem funkcionisao veoma teško i što bi dio željezničkih preduzeća koštalo jako puno. Da napomenemo, da je ovo preduzeće koje ima preko 180 radnika koji hrane svoje porodice od plata, i mi ćemo kao odbor uraditi sve što je u našoj moći da zaštitimo naše radnike ali i da zaštitimo željeznički sistem koji bez ovog preduzeća ne bi mogao da funkcioniše.”

„Glavni problem ovog preduzeća jeste ogroman dug i prioritet ovog preduzeća jeste razrješenje dalje situacije i dopuna dokumentacije Agenciji za zaštitu konkurencije koja je svoj posao odradila veoma efikasno. Sada je korak na nama da odradimo dopunu dokumentacije. Kako su nam rekli državni sekretari MKI, da ne znaju kada bi mogao biti započet taj proces izrade dodatne dokumentacije a ni kada bi mogao biti završen ali da na tome ažurno rade, me je motivisalo da ovu temu aktivno pokrenem na Odboru direktora gdje je donijeta odluka da pokrenemo neko od drugih mogućih rješenja za rješavanje ovog problema.”

„Takođe, dok ministarstvo kapitalnih investicija prigovara kako su preskočeni prilikom poziva u obilazak željeznice a kada sam ja bila članica odbora direktora, po mojim informacijama, bio je pozvan državni sekretar zadužen za tu oblast koji je navedenom događaju prisustvovao”.

„Isto tako, kada službenicima Ministarstva kapitalnih investicija bude opet trebalo pola godine ili mjesec dana da organizuju sastanak i da odgovore na dopise i urgencije za sastanak, ja ću se opet obratiti drugim, većim istancama kao što je Vlada, jer smo do sada od Premijera dobili odgovore u najkraćem roku, i ako je Premijer našao vrijeme da napravi ne jedan nego tri sastanka, vjerujemo da bi makar službenici nadležnom ministarstva mogli naći vremena za nas.”

„Na kraju, željeznička preduzeća moraju funkcionisati kao cjelina, ukoliko jedno preduzeće ne bude funkcionisalo nastaće velika šteta za željeznički sistem, za Crnu Goru jer je ovim preduzećima godinama upravljano jako loše sa svih istanci, i ako nekome nije jasno da su ova preduzeća u lošem stanju te da ne možemo više čekamo, mislim da treba da podnese ostavku i da mjesto prepusti nekome ko će da radi i da daje rezultate.”

PREDSJEDNICA ODBORA DIREKTORA
AD „Održavanje željezničkih voznih sredstava“ Podgorica
Ljiljana Jokić Kapa, dipl.pravnik

kontakt pošiljaoca: [email protected]

Najčitanije