fbpx
8.8 C
Podgorica
December 7, 2021.
Naslovnica MINA Servisi MINA OTS Profitabilnost se vraća na nivoe prije krize, sa poboljšanim operativnim rezultatom u...

Profitabilnost se vraća na nivoe prije krize, sa poboljšanim operativnim rezultatom u svim poslovima i napretkom strateškog plana Grupe

HELLENIC PETROLEUM je objavio svoje konsolidovane finansijske rezultate za treći kvartal 2021. godine, sa prilagođenom EBITDA-om od 125 miliona evra, što je povećanje od 90% u odnosu na treći kvartal 2020. godine  i 58% u poređenju sa drugim kvartalom 2021. godine, uz odgovarajući neto prihod od 39 miliona evra. Isto tako, neto prihod za prvih devet mjeseci u 2021. iznosio je 258 miliona evra, što je više od 600 miliona evra u poređenju sa prošlom godinom.

Rezultati su uglavnom vođeni povratkom potražnje za naftom na svim ključnim tržištima, kao i poboljšanim referentnim maržama prerade, nakon nekoliko kvartala na istorijskim najnižim nivoima. Izuzetan operativni rezultat u preradi i marketingu, kako u Grčkoj tako i na međunarodnom nivou, kao i prvi rezultati iz programa strateške transformacije, takođe su imali pozitivan uticaj. Značajan dio operativnog poboljšanja nadoknađen je porastom troškova energije i cijenama za emisiju CO2, što je postalo jedan od najvažnijih izazova za industriju u Grčkoj kao i na međunarodnom nivou.

Rezultati Petrohemije su nastavili da se poboljšavaju, jer potražnja za proizvodima premašuje trenutnu ponudu. U domaćem i međunarodnom marketingu, gdje se već dvije godine sprovodi plan proširenja i nadogradnje maloprodajne mreže, prodaja i profitabilnost su bili veći.

Povezane kompanije u sektoru energetike i gasa prijavile su još jednu četvrtinu poboljšanja učinka, uglavnom zbog veće potražnje za električnom energijom.

Finansijski rezultati prijavljeni u skladu sa međunarodnim standardima finansijskog izvještavanja (MSFI) su dodatno poboljšani, usljed kontinuiranog povećanja cijena sirove nafte i proizvoda, sa prijavljenom EBITDA za prvih devet mjeseci u 2021. od 531 miliona evra i neto dobiti od 258 miliona evra.

Strategija i ključni elementi razvoja

Proces korporativnog restrukturiranja Grupe se nastavlja. Nova korporativna struktura će imati višestruke prednosti u smislu fleksibilnosti u razvoju i finansiranju novih aktivnosti, upravljanja rizicima, kao i poboljšanja transparentnosti vrijednosti u portfoliju aktivnosti Grupe.

Grupa će sprovesti svoje strateške ciljeve transformacije za održivi rast i prelazak na ekonomiju sa niskom emisijom ugljenika. S obzirom na status kompanije sa velikom potrošnjom energije, strategija Grupe se fokusira na stalno unaprjeđenje energetske efikasnosti i korišćenje alternativnih izvora goriva, dok će se kao proizvođač fokusirati na snabdevanje tržišta gorivom nove generacije proizvedenim po najsavremenijim standardima i specifikacijama. Drugi ključni aspekt strateške transformacije Grupe predstavljaće ubrzanje projekata koji se fokusiraju na obnovljive izvore energije (OIE), kao i na tržišta prirodnog gasa i električne energije.

Do 2030. Grupa će težiti da smanji emisiju ugljen-dioksida i ostalih komponenti baziranih na ugljeniku i ovaj cilj nastavlja da bude jedan od najvažnijih kriterijuma za sve naše poslovne odluke. Fotonaponski park snage 206 megavata u Kožanima na kome radi naš inžinjering, jedan od najvećih svoje vrste, je u zavšrnoj fazi i zajedno sa 14 od 18 parkova (koji su ekvivalentni snazi od 166 megavata) su već završeni, dok se povezivanje sa mrežom visokog napona u komercijalna upotreba očekuje u drugom kvartalu 2022. godine.

Potražnja na tržištu goriva kontinuirano raste

Domaće tržište: Ukidanje ograničenja kretanja i putovanja, kao i ponovno pokretanje privrede i turizma tokom kvartala, doveli su do povećanja potražnje za lokalnim gorivom za 8% u odnosu na prošlu godinu, dostižući nivoe iz 2019. godine. Ukupna potražnja goriva na domaćem tržištu iznosila je 1,6 miliona megatona, -1% u poređenju sa trećim kvartalom 2019. godine.

U međunarodnom marketingu, povećanje prodaje u maloprodajnim mrežama i dobre operativne performanse doveli su do dostignutog EBITDA u iznosu od 20 miliona evra (+15%) tokom trećeg kvartala 2021. godine.

Andreas Shiamishis, generalni direktor Grupe, prokomentarisao je rezultate:

„Ekonomski oporavak se ubrzao tokom trećeg kvartala 2021. godine, uglavnom zbog turizma koji je oživjeo i povećane ekonomske aktivnosti, što je direktno uticalo na naš sektor. Rezultati Grupe su poboljšani u skoro svim aspektima u odnosu na prošlu godinu kao rezultat boljeg okruženja i što je još važnije, kontinuiranih i stalnih poboljšanja u kontrolisanim oblastima, kao što su dostupnost prerade, komercijalni učinak u Grčkoj i našim međunarodnim predstavništivima kao i troškovi kontrole. Međutim, osim tih pozitivnih pomaka, tekuća globalna energetska kriza, sa naglim povećanjem međunarodnih cijena prirodnog gasa i odgovarajućim porastom cijena električne energije i CO2 vezanih za prirodni gas, utiče na industriju i proces energetske tranzicije.

Sve navedeno dodatno naglašava važnost i neophodnost procesa strateške transformacije Grupe i implementacije strategije „VISION 2025“. Nova korporativna struktura, nadogradnja korporativnog upravljanja, kao i značajni resursi i preraspodjela kapitala, pomoći će nam da rastemo na novom energetskom tržištu i nastavimo sa jednako važnom dekarbonizacijom naših osnovnih aktivnosti”.

kontakt pošiljaoca: [email protected]

Najčitanije