fbpx
NaslovnicaMINA ServisiMINA OTSHuawei i WWF Italija predstavljaju projekat "Čuvari prirode"

Huawei i WWF Italija predstavljaju projekat “Čuvari prirode”

Svjetski fond divljih životinja Italija (WWF Italy) i kompanija Huawei predstavili su u prirodnom rezervatu u Napulju, prve rezultate zajedničkog projekta „Čuvari prirode“.

Iako je još u eksperimentalnoj fazi, nakon samo tri mjeseca aktivnosti, mreža tehnoloških uređaja „Čuvari prirode“, postavljena u WWF oazi i prirodnim rezervatima Astroni, Burano i Orbetelo, prikupila je preko 300.000 audio registracija i poslato je  preko 1000 izveštaja u realnom vremenu o mogućim nezakonitim radnjama, zahvaljujući automatskom sistemu za prepoznavanje zvuka zasnovanim na vještačkoj inteligenciji.

Audio snimci koje su snimili uređaji „Edge Audiomoth“ zajedno sa podacima “Čuvara priprode” će omogućiti istraživanje biodiverziteta u mediteranskim sredinama.

Za buduća istraživanja predviđeni su različiti pravci naučne analize u vezi sa praćenjem akustične sredine i životinjskih vrsta, uključujući: analiza zvučnog pejzaža staništa, identifikaciju prisutnih vrsta, analiza akustičkog bogatstva i raznovrsnosti, generisanju „zvučnih indeksa“ bogatstva, raznovrsnosti, periodičnosti, tišine kao i praćenje klimatskih promjena.

“Tehnologija može dati ogroman doprinos rješavanju složenih i hitnih globalnih problema kao što su zaštita životne sredine i očuvanje biodiverziteta” – rekao je Vilson Vang, izvršni direktor kompanije Huawei Italija.

Ekoakustika je nova disciplina koja nastaje spajanjem bioakustike i ekologije, proučavanjem prirodnog akustičkog okruženja kroz praćenje njegovog sastava, prepoznavanje prisutnih vrsta i kontrolu antropogene buke koja utiče na život mnogih životinjskih vrsta.

https://techgameworld.com/huawei-and-wwf-italy-present-the-guardians-of-nature-project/

kontakt pošiljaoca: [email protected]

Najčitanije