fbpx
NaslovnicaGlavna vijestU osam mjeseci naplatili 1,2 milijarde EUR

U osam mjeseci naplatili 1,2 milijarde EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Uprava prihoda i carina (UPC) za osam mjeseci naplatila je 1,2 milijarde EUR bruto javnih prihoda, što pokazuje fiskalni potencijal crnogorske privrede, koji se još više može iskoristiti, saopštio je njen vršilac dužnosti direktora, Aleksandar Damjanović.

On je za Novu M kazao da je bruto naplata do 31. avgusta u odnosu na 2019. godinu na nivou od 95 odsto.

“Glavni dio sezone je završen, imamo i postsezonu koja zavisi od mjera borbe protiv pandemije. Nadam se da će se tu naći neki balans, imajući u vidu da nijesmo imali predsezonu”, rekao je Damjanović.

On je, govoreći o pokazateljima sa terena, kazao da je jedno od ograničenja bilo što je budžet stupio na snagu 1. jula i shodno tome definisan je budžet Uprave.

“To znači da nijesmo imali neophodnih nekoliko mjeseci kako bismo obezbijedili smještaj na primorju u hotelima za inspektore koji su radili kontrole. Koristili smo ad hoc kontrole inspektora, koji su dnevno išli na teren najviše na primorju i potrošili ogromnu energiju”, naveo je Dmajanović.

On je kazao da su uspjeli da naprave do 1,5 hiljada kontrola gdje je utvrđeno nepravilnosti u oko deset odsto.

“Imali smo poreske korekcije koje iznose oko pola miliona EUR, koje su definisane kroz prekršajne naloge koje su izdali inspektori”, dodao je Damjanović.

On je, govoreći o elektronskoj fiskalizaciji, kazao da je blizu 24 hiljade fiskalizovanih preduzeća.

“Jedan dio njih to zloupotrebljava tako što svakome ne izdaje fiskalni račun i tu ćemo morati da radimo na edukaciji, prevenciji i sankcionisanju”, poručio je Damjanović.

On je rekao da je elektronska fiskalizacija počela da pokazuje prve efekte tokom ove ljetnje sezone, a na osnovu uočenih indikatora već se planiraju aktivnosti za još efikasnije praćenje sljedeće.

Damjanović je kazao da poreski dug iznosi 470 miliona EUR, a da će biti predmet analiza što je od toga realno naplativo.

„Tu spada i 35 miliona EUR duga od e-commerce što i sada očekujem da se kroz rješenja Uprave sprovede i da se ta sredstva prihoduju u budžet“, naveo je Damjanović.

On je najavio da će raditi na smanjenju duga, koji je narastao tokom prošle godine u mjeri u kojoj je došlo do pada ekonomije, od nekih 15 odsto.

„Naše je da prvo zaustavimo rast poreskog duga, a onda da polako dovedemo do toga da on počinje da pada“, zaključio je Damjanović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije