fbpx
NaslovnicaGlavna vijestPrimjetan trend brzog rasta upotrebe interneta u fiksnim i mobilnim mrežama

Primjetan trend brzog rasta upotrebe interneta u fiksnim i mobilnim mrežama

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U Crnoj Gori je u posljednjih pet godina, na osnovu prosječne mjesečne potrošnje korisnika elektronskih komunikacionih usluga, evidentan trend pada količine ostvarenih telefonskih poziva u fiksnim mrežama, ali i brzi rast upotrebe interneta u fiksnim i mobilnim mrežama.

Iz Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) je saopšteno da su, na osnovu broja korisnika i ostvarenog saobraćaja, pripremili pregled prosječne mjesečne potrošnje korisnika elektronskih komunikacionih usluga za poslednjih pet godina.

„Prema dobijenim rezultatima evidentan je trend pada količine ostvarenih telefonskih poziva u fiksnim mrežama, dok u isto vrijeme imamo trend brzog rasta upotrebe interneta i u fiksnim i u mobilnim mrežama“, rekli su iz EKIP-a.

Oni su naveli da je prosječan pretplatnik fiksne telefonije tokom 2016. godine mjesečno telefonirao 96,65 minuta, a prošle godine 47,2 minuta, odnosno upola manje nego 2016.

“U periodu od 2016. do 2019. godine, prosječna mjesečna potrošnja po korisniku u mobilnoj telefoniji je takođe bila u blagom padu, ali je u prošloj godini došlo do porasta korišćenja usluge telefonskih poziva”, dodali su iz EKIP-a.

Prosječan pretplatnik mobilne telefonije tokom 2016. godine mjesečno je telefonirao 144,24 minuta, a prošle godine 147,66 minuta.

U prethodnih pet godina došlo je i do smanjenja korišćenja SMS-a.

“Tako je tokom 2016. godine prosječan korisnik mjesečno slao 43,92 SMS-a, a prošle godine 20,09 SMS-ova, odnosno upola manje nego 2016”, precizirali su iz EKIP-a.

Tokom 2016. godine prosječan pretplatnik u fiksnim elektronskim komunikacionim mrežama na mjesečnom nivou koristio je 65,9 gigabajta (GB) internet saobraćaj, a prošle godine 154,77 GB, odnosno 2,35 puta više nego 2016.

Tokom 2016. godine prosječan pretplatnik u mobilnim elektronskim komunikacionim mrežama na mjesečnom nivou koristio je 2,05 GB internet saobraćaj, a prošle godine 8,38 GB, odnosno četiri puta više nego 2016.

Analiza broja priključaka pokazuje da sve veći broj korisnika koristi brzi i ultra brzi pristup internetu, odnosno pristup sa brzinom većom od 30 megabita po sekundi (Mb/s) odnosno 100 Mb/s.

“Trend povećanja broja priključaka sa ultra brzim pristupom internetu dobro oslikava podatak da na kraju 2016. godine nije bilo korisnika koji su koristili brzine jednake ili veće od 100 Mb/s za pristup internetu, dok je na kraju juna ove godine 35,5 odsto korisnika koristilo ove brzine za prisup internetu”, navodi se u saopštenju.

Operatori u Crnoj Gori nude uslugu mobilnog pristupa internetu sa brzinama koje su uporedive pristupu u fiksnim mrežama.

Internetu je preko mobilnih mreža tokom juna ove godine pristupilo 572,44 hiljade korisnika.

“Ovaj broj je 12,3 odsto veći u odnosu na isti mjesec prošle godine”, precizirali su iz EKIP-a.

Oni su naveli da je na kraju juna ove godine 41 odsto korisnika usluga širokopojasnog pristupa internetu pristupalo putem priključaka sa optičkim vlaknima (FTTx).

“Učešće ove vrste priključaka u ukupnom broju priključaka na kraju 2016. godine iznosio je 11,3 odsto. Za očekivati je da će se trend rasta korišćenja FTTx priključaka, kao najsavremenijih, nastaviti i u narednim godinama”, zaključili su iz EKIP-a.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije