fbpx
NaslovnicaGlavna vijestPoslanici različito o ekonomskom dijelu ekspozea Krivokapića

Poslanici različito o ekonomskom dijelu ekspozea Krivokapića

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Mandatar Zdravko Krivokapić se u ekspozeu nije osvrnuo na ključne segmente ekonomije – sivu ekonomiju, poreski dug i pomoć privredi, smatraju poslanici opozicije, dok su iz vladajućih partija poručili da će nova vlada stvoriti bolje uslove za život građana.

Predsjednik Kluba poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) i Albanske koalicije “Jednoglasno”, Raško Konjević, kazao je da se jedina projekcija u ekspozeu Krivokapića koja je data odnosi na to da će se država zadužiti više od pola milijarde EUR.

„Nije mi jasno odakle vam podaci za tu projekciju. To nije dobra poruka, odnosno to je pogrešna poruka, da vi, prije nego što ste izabrani, poslanicima i građanima kažete da treba da se zadužimo više od pola milijarde za narednu godinu, a da pritom nemate slova u ekspozeu o prihodnoj strani budžeta“, poručio je Konjević tokom rasprave na sjednici Skupštine na kojoj je Krivokapić predstavio ekspoze.

On tvrdi da će to zaduženje biti novi teret ‘na leđima’ građana.

Konjević je kazao i da u ekspozeu nema slova o sivoj ekonomiji, poreskom dugu koji iznosi 450 miliona EUR, kao ni o načinu pomoći privredi u uslovima krize izazvane pandemijom koronavirusa.

„Takođe, u ekspozeu nemate slova, osim konstatacije, o rastućoj nezaposlenosti, o modalitetima kako pomoći privredu kroz garantne šeme ili neke druge oblike, kao i o politici zarada“, naveo je Konjević.

On je rekao i da Krivokapić, prilikom izlaganja, nije pomenuo da Crna Gora ima najmanju minimalnu i među najmanjim prosječnim zaradama u regionu.

„Nigdje u ekspozeu nemate odnos prema malom i srednjem biznisu, koji je suština crnogorske ekonomije i koji čini 90 odsto preduzeća u državi“, kazao je Konjević.

Šef poslaničkog kluba Bošnjačke stranke, Ervin Ibrahimović, kazao je da vjeruje da će nova vlada nastaviti da obezbjeđuje redovnost isplate zarada i penzija, ali i njihov rast.

On je dodao da mu je žao što u ekspozeu nije bilo više riječi o dijaspori, koja nije prepoznata kao potencijalni investitor kapitalnih projekata.

Ibrahimović je saopštio da je ravnomjerni regionalni razvoj značajan za svaku državu, a da u Crnoj Gori nerazvijena područja naseljavaju uglavnom manjinski narodi.

„Manjinski narodi očekuju bolje uslove za život. Ne smijete dozvoliti da sjever bude najnerazvijeniji, a da ima najviše resursa. Treba da omogućite investitorima da investiraju u taj dio države“, poručio je Ibrahimović.

U ime kluba poslanika Pokreta za promjene (PzP), Nebojša Medojević je ocijenio da je potreban radikalan zaokret u ekonomiji.

On je naveo i da Krivokapić nema podatke o ekonomskom stanju u kojem se nalazi država, ali da ih on ima.

„Pali su trgovina, građevina, uvoz, kao i porez na dodatu vrijednost (PDV). Vi imate zemlju koja ulazi u zonu bankrota javnih finansija“, poručio je Medojević.

On je rekao i da se Krivokapić u ekspozeu nije izjasnio da li će prihvatiti sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), kao ni da li će smanjiti plate i penzije i povećati poreze.

„Riječ nijeste rekli o dramatičnoj situaciji u kojoj se nalaze neke privredne grane zbog efekata prethodne vlade u pandemiji – taksisti, ugostitelji, igraonice i teretane. Ljudi su na ivici bankrota“, kazao je Medojević.

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Dragan Ivanović, kazao je da došla demokratska vlada koja će uz pomoć svih uspjeti da ispuni ono što je mandatar u ekspozeu obećao, odnosno da se građanima stvore bolji uslovi za život i da se ojača ekonomska i finansijska situacija.

„Finansijska situacija je takva kakva jeste. Crna Gora duguje četiri milijarde EUR i neki sada kritikuju da će se Crna Gora moći i morati zaduživati, kao da je to veliki problem. A šta su oni radili ovoliko godina“, pitao je Ivanović.

On je naveo da se država zaduživala za svaki problem koji je ispao.

„Da bi se izašlo iz ove situacije, to je jedan način i ne vidim zašto bi se to sad kritikovalo. Ova vlada će naći mogućnost da preko finansijskih organizacija nađe rješenje i riješi jedno krucijalno pitanje kada je u pitanju Crna Gora“, smatra Ivanović.

On je rekao da je važno da država rješava pitanje ishrane stanovništva, jer se vidi šta je pandemija uradila.

„Vjerovatno će poljoprivreda doći do izaržaja, što Crna Gora mora hitno da rješava. Potencijali i šansa postoje da bi se to u potpunosti realizovalo“, dodao je Ivanović.

Predsjednik Kluba poslanika „Crno na bijelo”, Miloš Konatar, najavio je da će se sprovesti suštinske reforme u oblasti ekonomije koje je obećala Koalicija Crno na bijelo.

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) i Liberalne partije (LP), Danijel Živković, smatra da konstatacija Krivokapića da dolazi na teren „spržene zemlje“, nije tačna ili da taj termin u njegovom rječniku ima neko drugo značenje.

„Ako znamo da je Crna Gora prije pandemije, odnosno u periodu od 2016. do prošle godine, imala prosječnu stopu rasta ekonomije od 4,1 odsto, da je bruto domaći proizvod (BDP) po stanovniku porastao sa 6,35 hiljada na 7,88 hiljada EUR, ako smo u sektoru turizma prošle godine imali prihode od 1,1 milijardu EUR, ako je izvoz usluga povećan sa 1,3 milijarde na 1,7 milijardi, a priliv stranih direktnih investicija u prošloj godini bio 770 miliona EUR, ako znamo da je Crna Gora članica NATO-a i da je otvorila sva poglavlja sa EU, onda definitivno ne možemo govoriti o sprženoj zemlji“, zaključio je Živković.

Najčitanije