fbpx
NaslovnicaGlavna vijestMilatović: Vlada će danas usvojiti Predlog zakona o budžetu

Milatović: Vlada će danas usvojiti Predlog zakona o budžetu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predlog zakona o budžetu za ovu godinu biće usvojen danas na sjednici Vlade i dostavljen Skupštini u zakonskom roku, saopštio je ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović.

“Danas će na Vladi biti usvojeni Predlog zakona o budžetu i program rada Vlade. Tu ne treba da se brinete. U zakonskom roku će biti dostavljen Skupštini na usvajanje”, rekao je Milatović u Skupštini, odgovarajući na pitanje poslanika Demokratske partije socijalista (DPS), Predraga Sekulića.

Milatović je kazao da će neke važne razvojne stvari i korektivne politike biti vidljive upravo u tom budžetu i programu rada Vlade.

On je, govoreći o projekcijama za ovu turističku sezonu koje se navode u budžetu, kazao da se očekuje realizacija prihoda na nivou od 60 do 65 odsto u odnosu na 2019.

“To je malo više od onog što su imale Albanija i Hrvatska prošle godine kada se o koroni manje znalo i kada nije postojala vakcina. Plan je da se do kraja maja oko 30 do 35 odsto ljudi vakciniše u zemlji”, rekao je Milatović.

On je kazao da Vlada puno radi na promociji, zdravstvenim protokolima i vakcini, što su osnovni stubovi na kojima se bazira ta projekcija.

“Ove godine se upravljanje granicama neće koristiti u političke svrhe kako se koristilo prošle. Nepotrebno je bila zatvorena granica prema Srbiji i Bosni i Hercegovini (BiH)”, naveo je Milatović.

On je, odgovarajući na pitanje poslanika DPS-a, Nikole Janovića, čime će gosti da dođu u toliko broju, jer je Montenegro Airlines (MA) ugašen, a ToMontenegro još nije operativan, kazao da je sasvim sigurno da će ToMontenero poletjeti 1. juna.

“Mi smo bili ti koji smo spasili MA, kreirajući ToMontenegro. Imamo tu malu rupu koja će biti popunjena time što će ToMontengro poletjeti sasvim sigurno 1. juna. Ova politička rasprava će biti vrlo brzo zaboravljena i svi ćemo mi opet letjeti našom nacionalnom kompanijom”, rekao je Milatović.

On je kazao da mu je bilo teško na dan kada su u resornim ministarstvima razumjeli koliku štetu je prethodna vlada učinila MA.

Milatović je kazao da je MA obavljala 25 odsto aviosaobraćaja u Crnoj Gori, a 50 odsto od toga je bilo na relaciji Podgorica – Beograd.

“MA je bio zadužen za dovođenje od deset do 12 odsto turista van Srbije u Crnu Goru”, dodao je Milatović.

On je kazao da je nova nacionalna kompanija kreirana da preuzme i najbolji dio MA.

“Kupili smo dva aviona čime je ostvarena ogromna budžetska ušteda, a u procesu smo kupovine i trećeg, dok je Lufthansa angažovana kao konsultant”, rekao je Milatović.

Takođe je formiran i međuresorni tim za poboljšanje avio dostupnosti.

“Ohrabruju i podaci o najavama za letove za ovu godinu na aerodromima Tivat i Podgorica”, naveo je Milatović.

On smatra da će ovogodišnja turistička sezona biti uspješna.

„Mislim da je i zimska sezona, koja sada prolazi, bila dokaz na koji način se stvari kreću. I ona nije bila izvanredna. U ovakvim okolnostima turistička sezona ne može biti izvanredna. Može biti izvanredna u okviru konteksta u kom se nalazimo – a to je pandemija“, rekao je Milatović.

On je poručio da će granice, sasvim sigurno, ostati otvorene, kada je region u pitanju.

„One su i sada otvorene kada su u pitanju četiri zemje s kojima se graničimo – Srbija, Bosna i Hercegovivna (BiH), Albanija i Kosovo. Ja se nadam da ćemo u narednom periodu doći u situaciju da još više zemalja uključimo da ulaze slobodno u Crnu Goru“, kazao je Milatović.

Milatović je, odgovarajući na pitanje poslanika Radničke partije Maksima Vučinića, kazao da Ministarstvo i Nacionalna turistička organizacija (NTO) ulažu napore da privuku i zadrže interesovanje turoperatora za crnogorsku desitinaciju, koristeći kombinovane vidove promocije.

On je podsjetio da je od početka godine crnogorska destinacija predstavljena tržištu centralne i istočne Evrope, kao i ruskim turoperatorima i medijima.

„U aprilu je planirano učešće na međunarodnom sajmu turizma u Kijevu, čime ćemo pokriti još jedno značajno tržište – Ukrajinu“, poručio je Milatović.

Promotivne aktivnosti su usmjerene i na tržište zemalja Zapadne Evrope – Njemačku, Austriju, Francusku i Veliku Britaniju.

Milatović je, odgovarajući na pitanje poslanice Demokratske Crne Gore, Tamare Vujović, u vezi Vektra Boke, kazao i da će Vlada u narednom periodu intezivirati aktivnosti koje će doprinijeti da se imovina Hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) Boka valorizuje na pravi način, a sve u cilju ekonomskog razvoja Opštine Herceg Novi.

Najčitanije