Naslovnica Glavna vijest Crna Gora po individualnoj potrošnji i BDP-u skoro na polovini prosjeka EU

Crna Gora po individualnoj potrošnji i BDP-u skoro na polovini prosjeka EU

Podgorica, Brisel, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora se po stvarnoj individualnoj potrošnji (AIC) i bruto domaćem proizvodu (BDP) po stanovniku, mjereno standardom kupovne moći, našla na 60 odsto, odnosno 50 odsto prosjeka EU, pokazuju preliminarni podaci Eurostata za prošlu godinu.

Eurostat je, kako se navodi na sajtu te institucije, objavio podatke o AIC-u i BDP-u po stanovniku za prošlu godinu, kao mjerilima materijalne dobrobiti domaćinstava i ekonomske aktivnosti.

Kako pokazuju prvi preliminarni podaci, prije nego što su države počele da uvode mjere zaštite od COVID-19, AIC po stanovnika izražen u standardu kupovne moći kretao se u rasponu od 59 odsto do 135 odsto prosjeka EU širom 27 država članica.

Veći AIC po stanovniku od evropskog prosjeka zabilježilo je devet država članica.

Kada je u pitanju Zapadni Balkan, bolje pokazatelje od Crne Gore zabilježila je samo Hrvatska, koja je na 66 odsto prosjeka EU.

Slijede Srbija sa 49 odsto evropskog prosjeka, Sjeverna Makedonija sa 43 odsto, Bosna i Hercegovina (BiH) sa 42 odsto i Albanija sa 40 odsto.

Najviši nivo u EU zabilježen je u Luksemburgu, 35 odsto iznad prosjeka EU. Njemačka je bila 23 odsto iznad prosjeka, a slijede je Austrija, Danska, Belgija, Holandija, Finska, Švedska i Francuska.

Gledajući drugo mjerilo, BDP po stanovniku, iznad Crne Gore je od država regiona samo Hrvatska, koja je na 65 odsto prosjeka EU.

Srbija je na 41 odsto prosjeka, Sjeverna Makedonija na 38 odsto, BiH na 32 odsto, a Albanija na 31 odsto.

BDP po stanovniku se među članicama EU kreće od 53 odsto evropskog prosjeka u Bugarskoj do 261 odsto u Luksemburgu.

Najčitanije

Ašanin: Životno ugroženo pet kovid pacijenata

Podgorica, (MINA) – U Opštoj bolnici u Nikšiću pet pacijenata pozitivnih na koronavirus životno...