fbpx
NaslovnicaGlavna vijestŽPCG imao dobit veću od milion EUR

ŽPCG imao dobit veću od milion EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Željeznički prevoz (ŽPCG) je prošlu godinu završio sa više od milion EUR dobiti, na šta je dominantno uticalo povećanje prihoda od prodaje karata, saopštio je izvršni direktor te kompanije, Slaven Šestović.

On je Vijestima kazao i da je povećan broj prevezenih putnika, da su troškovi ostali na istom nivou kao godinu ranije, dok je ukupni dug kompanije bio 15 miliona i smanjen je za dvije godine 5,7 miliona.

Šestović je naveo da se ostvareni profit maksimalno usmjerava u održavanje, modernizaciju, povećanje kapaciteta vozova, kao i podizanje kvaliteta usluge, shodno mogućnostima.

Kompanija raspolaže vozovima prosječne starosti iznad 40 godina, zbog čega je planirana kupovina novih za koje je Vlada obezbijedila garanciju u državnom budžetu, ali je za sada prema riječima sagovornika Vijesti, rano govoriti o roku za realizaciju projekta.

To iz razloga što je najprije potrebno da se otklone prepreke u dijelu Zakona o državnoj pomoći da bi mogla da se iskoristi garancija, a za rješenje tog problema je formirana posebna radna grupa.

„Pozitivni rezultat u prošloj godini u iznosu većem od milion EUR je ujedno i najbolji rezultat od osnivanja kompanije. Poslovni rezultat u 2021. godini je iznosio 860 hiljada. Na ovakav rezultat dominantno je uticalo povećanje prihoda od prodaje karata, uz činjenicu da su troškovi na istom nivou kao i u prethodnom periodu“, kazao je Šestović.

U prošloj godini prevezeno je 775,59 hiljada putnika, od čega u lokalnom saobraćaju 645,59 hiljada, dok u je u međunarodnom saobraćaju prevezeno 130 hiljada putnika.

Od prodaje karata u lokalnom i međunarodnom saobraćaju prihodovano je nešto više od 2,6 miliona eura.

„U odnosu na 2021. godinu, prevezeno je 43 odsto više putnika, dok su prihodi bili 37,69 odsto veći. U odnosu na 2019, prihodi od prodaje karata bili su 8,06 odsto manji. Ukupni dug kompanije na kraju 2020. godine je iznosio oko 20,7 miliona EUR, dok je na kraju prošle godine bio oko 15 miliona EUR, dakle, smanjen je 27,6 odsto. Poreski dug je na kraju decembra bio 5,9 miliona, dok je u 2020. dostigao iznos od preko sedam miliona EUR”, precizirao je Šestović.

On je kazao da je u prethodne dvije godine u održavanje voznih sredstava uloženo 1,5 miliona EUR, a da je planirano da investicije u ovoj godini premaše 2,2 miliona EUR.

”Iako značajne prosječne starosti, sva željeznička vozila koja se uključuju u saobraćaj, odnosno, koriste za prevoz putnika, redovno se održavaju saglasno odredbama važećeg Pravilnika o načinu održavanja vučnih i vučenih vozila, što podrazumijeva redovno izvršavanje takozvanih revizionih opravki, kontrolno-tehničkih pregleda, servisnih pregleda i vanplanskih opravki“, objasnio je Šestović.

Zakonom o budžetu za ovu godinu, navodi Šestović, predviđene su državne garancije za investicioni projekat nabavke novih vozova od 20 miliona EUR, kao i garancije od dva miliona EUR za remont postojećeg voznog parka.

Realizacija tog projekta zavisi od mišljenja Agencije za zaštitu konkurencije. U tom smislu, formirana je i međusektorska radna grupa sa ciljem tehničke podrške željezničkim preduzećima u primjeni Zakona o kontroli državne pomoći.

„U ovoj fazi je još rano govoriti o rokovima koji se odnose na realizaciju ovih projekata, jer je potrebno najprije otkloniti barijere kada je u pitanju ispunjenje zahtjeva u dijelu evropskih normi i nacionalnog zakonodavstva u vezi sa državnom pomoći i načinom finansiranja ovog projekta”, naveo je Šestović.

Prema njegovim riječima, prosječna starost vozova kojima ŽPCG raspolaže je iznad 40 godina, od čega su posljednji elektromotorni vozovi pušteni u saobraćaj 2013. godine.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije