fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZnaci oporavka potražnje podržali cijene nafte

Znaci oporavka potražnje podržali cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte stabilizovale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima na oko 75 USD, podstaknute padom zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i podacima iz njemačke maloprodaje, koji signaliziraju ubrzani oporavak najveće evropske privrede.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 18 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 75,01 USD. U gotovo istom iznosu smanjena je i cijena na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 72,91 USD, prenosi SEEbiz.

Tržišta podržavaju znaci snažne potražnje na početku ljetne sezone vožnje na sjevernoj hemisferi.

Zalihe sirove nafte u SAD-u pale su prošle sedmice na najniži nivo od marta prošle godine, pokazali su službeni podaci, a smanjene su i zalihe benzina.

Očekivanja oporavka potražnje za gorivom u Evropi podstakli su podaci iz Njemačke, koji su pokazali najveće poboljšanje stanja u maloprodaji od ponovnog ujedinjenja prije više od 30 godina.

U takvim su uslovima vodeći proizvođači predvođeni Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom počeli da razgovaraju o dodatnom ublažavanju ograničenja proizvodnje u avgustu, ali odluka nije donesena, naveli su izvori iz OPEC+.

Grupa će se sastati 1. jula da bi razgovarala o proizvodnoj politici.

“S obzirom na dobro raspoloženje i snažnu potražnju, OPEC+ vjerovatno će iduće sedmice bez većih problema najaviti dodatno povećanje proizvodnje, bar u avgustu, čime neće ugroziti uzlazni trend cijena nafte”, procjenjuju analitičari Commerzbanka.

Tržišta pomno prate i pregovore o oživljavanju sporazuma o iranskom nuklearnom programu iz 2015. godine.

Iran je u srijedu objavio da je SAD pristao da ukine sve sankcije iranskom naftnom i logističkom sektoru, ali Vašington je odgovorio da “ništa nije dogovoreno dok ne riješimo sve”.

Odvojeno je OPEC na svojoj internet strani objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u srijedu iznosila 74,01 USD, što znači da je bila viša 88 centi nego prethodnog dana trgovanja.

Najčitanije

Usik pobijedio Fjurija

Podgorica, (MINA) - Ukrajinski bokser Oleksander Usik apsolutni je prvak svijeta u teškoj kategoriji. On...