fbpx
NaslovnicaMINA BusinessŽižić: Značajan doprinos ZIO u razvoju i ekonomskom napretku Crne Gore

Žižić: Značajan doprinos ZIO u razvoju i ekonomskom napretku Crne Gore

Podgorica, Oslo, (MINA-BUSINESS) – Zapadnobalkanski investicioni okvir (ZIO) igra važnu ulogu u razvoju i ekonomskom napretku Crne Gore, a uključuje ulaganja u transport, energiju, vodosnabdevanje, upravljanje otpadom i druge vitalne sektore, ocijenjeno je na sastanku u Olsu.

Sastanku Strateškog i operativnog odbora projekata ZIO-a prisustovala je državna sekretarka u Ministarstvu evropskih poslova i nacionalna IPA koordinatorka, Milena Žižić, sa saradnicima.

Na sastanku je, kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, ocijenjeno da finansijska sredstva i stručnost koju obezbjeđuje ZIO, pomažu u poboljšanju infrastrukture Crne Gore, unapređenju povezanosti, održivosti i ukupnog ekonomskog rasta.

Sastanak je organizovala Evropska komisija (EK) sa Odjeljenjem za evropske poslove i međunarodnu trgovinu Norveške.

Žižić je kazala da ulaganjem u sektore, kao što su transport, industrija i inovacije, ZIO pomaže u stimulisanju razvoja privatnog sektora, otvaranja radnih mjesta i stvaranja prihoda.

Ona je dodala da ovi napori doprinose crnogorskoj ekonomskoj diversifikaciji i dugoročnoj održivosti.

Prema riječima Žižić, Crna Gora, kao država kandidatkinja za članstvo u Evropsku uniju (EU), koristi ovu podršku za sprovođenje reformi, ispunjavanje EU standarda i jačanje institucija.

Takođe, od ključnog je značaja za Crnu Goru kako bi unaprijedila svoje kapacitete za efikasno upravljanje, vladavinu prava i poštovanje propisa EU.

“Zaista verujem da je podizanje svijesti javnosti o prednostima čiste energije i važnosti energetske tranzicije od vitalnog značaja. Crna Gora mora pokrenuti obrazovne kampanje, uključiti lokalne zajednice u proces donošenja odluka i njegovati kulturu održive potrošnje energije. Pored toga, Crna Gora treba da uspostavi sveobuhvatnu politiku i regulatorni okvir koji podržava energetsku tranziciju”, poručila je Žižić.

Ona je dodala da ovo uključuje i postavljanje ciljeva za obnovljivu energiju, primjenu mehanizama za određivanje cijena ugljen-dioksida (CO2), obezbjeđivanje finansijskih podsticaja i pojednostavljenja procesa, izdavanja dozvola i odobrenja za projekte čiste energije.

“Usvajanjem ovih strategija i radom na pravednoj energetskoj tranziciji, Crna Gora može postići održiv i otporan energetski sistem koji koristi njenoj ekonomiji, životnoj sredini i društvu u cjelini”, zaključila je Žižić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Cijene nafte stabilizovale se na 88 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) - Cijene nafte stabilizovale su se u utorak na međunarodnim tržištima...