fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZemljište za gradnju vjetroparka zakupiće konzorcijum podgoričkih firmi

Zemljište za gradnju vjetroparka zakupiće konzorcijum podgoričkih firmi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine zaključilo je ugovor o dugoročnom zakupu na period od 30 godina državnog zemljišta zbog izgradnje vjetroelektrane na lokalitetu Sinjajevina, sa konzorcijumom podgoričkih kompanija N1, Sistem-MNE i Permonte, saopšteno je Pobjedi iz tog resora.

Vlasnici kompanije N1 su Nebojša Kažić i Milan Rapaić sa po 25 odsto učešća u kapitalu. Polovina firme N1 pripada kompaniji Sistem MNE za proizvodnju, promet i usluge, čiji je vlasnik Ljubiša Bošković, a koja je drugi član tog konzorcijuma. Vlasnica Permonta je Branka Vujadinović.

Permonte i Sistem MNE su registrovane na inžinjerske djelatnosti i tehničko savjetovanje, a osnovane su 2008, odnosno 2013. godine.

Iz resora na čijem je čelu Janko Odović je saopšteno da je ovaj konzorcijum bio jedini ponuđač za zakup državnog zemljišta. Dobar poznavalac prilika u domaćem elektro-energetskom sektoru, koji je želio da ostane anoniman, tvrdi da je tender bio namijenjen isključivo unaprijed poznatim pojedincima, te da ne postoje ni prostorno-planski preduslovi za izgradnju vjetroelektrane, kao ni mogućnost njenog priključenja na prenosnu mrežu.

Bošković je, inače, dobio dozvolu za gradnju vjetroelektrane u Koritima u opštini Šavnik, ali i vjetro i solarnu elektranu na lokalitetu Planik u Bileći. Vjetroelektranu u Šavniku gradi u konzorcijumu sa Simensom i luksemburškom firmom Alkazar Energy, koja ima podružnicu u Crnoj Gori, a vodi se na Enrika Casarija i Miguela Antonija Higuera Diaza.

Ugovor o izgradnji potpisan je u septembru sa administracijom bivšeg premijera Dritana Abazovića, a planirano je da gradnja počne naredne godine. Vjetropark bi trebalo da ima snagu od 118 megavata, čime bi udvostručio proizvodnju energije iz vjetra u Crnoj Gori.

Bošković je sa vlasnikom Crnagorakoopa Nedeljkom Babićem u oktobru dobio tender za izgradnju solarne i vjetro elektrane u opštini Bileća. Osim Babićeve firme B&B sunce i vjetar, treći partner u konzorcijumu je izraelska firma Big šoping centres, koja je i vlasnik trgovačkog centra u podgoričkom naselju City kvart i Capital plaze.

Branka Vujadinović je u oktobru takođe sa administracijom prethodne vlade potpisala ugovor o gradnji solarne elektrane na Cetinju. Njena kompanija Permonte je dio konzorcijuma za ekološku rekonstrukciju termoelektrane u Pljevljima.

Tender za zakup na 30 godina državnog zemljišta na Sinjajevini zbog izgradnje vjetroelektrane objavljen je 14. februara, a rok za dostavljanje prijava bio je 1. mart.

Iz Ministarstva su kazali da je u tom roku dokumentaciju otkupio konzorcijum tri podgoričke kompanije, koji je ujedno bio i jedini ponuđač.

„Budući da je navedeni konzorcijum ispunjavao sve uslove propisane tenderom, s njima je zaključen ugovor o dugoročnom zakupu zemljišta“, rekli su iz Ministarstva.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Elektroprivreda maksimalna i nakon četvrtog kola

Podgorica, (MINA) - Šahisti Elektroprivrede zadržali su maksimalan učinak i nalaze se na čelu...