fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZabrinutost za ekonomiju zadržala cijene nafte

Zabrinutost za ekonomiju zadržala cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte nijesu se u ponedjeljak mijenjale na međunarodnim tržištima, zakočene zabrinutošću za globalno ekonomiju koja je neutralisala nedavno stupanje na snagu američkih sankcija iranskom naftnom sektoru.

Na londonskom tržištu cijena barela je bila skoro nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 77,59 USD. Značajnijih promjena nije bilo ni u Njujorku gdje se barelom trgovalo po 67,53 USD, prenosi Hina.

Uprkos očekivanjima američkih sankcija iranskom izvozu, koje stupaju na snagu u nedjelju, cijene nafte pale su u oktobru skoro sedam odsto, najviše od jula 2016. godine, prenosi SEEbiz.

Tržišta industrijskih sirovina, poput sirove nafte i bakra, poljuljao je velik pad tržišta dionica zbog zabrinutosti koju su podstakli slabi poslovni rezultati kompanija.

Dodatni pritisak generisali su strahovi za ekonomski rast u kontekstu eskalacije trgovinskih napetosti kao i jači dolar.

“Često se kaže – kada berze kihnu, tržišta robe se prehlade. Ta je izreka došla do punog izražaja u prošloj sedmici, kada je pad cijena na globalnim finansijskim tržištima povukao za sobom i tržišta energenata”, rekao je Stephen Brennock iz PVM Oil Associatesa.

On je saopštio da je pritisak rasprodaja dodatno pojačao sve izraženiji strah zbog naznaka prekomjernog snabdijevanja.

“Saudijska Arabija i Rusija predvode nastojanja da se osigura dobro snabdijevanje tržišta nafte a izgledi potražnje istovremeno se pogoršavaju. Iranski činilac je pao u drugi plan i oni koji spekulišu s rastom cijena biće na gubitku i u narednom periodu”, dodao je Brennock.

Zbog sve veće neizvjesnosti u pogledu izgleda za snabdijevanje, fondovski menadžeri smanjuju pozicije u nafti četvrtu sedmicu uzastopno, na najnižu vrijednost od jula prošle godine.

Podaci InterContinental Exchanga i Američke komisije za trgovanje terminskim ugovorima za isporuku robe pokazuju da su u četiri sedmice terminski ugovori i opcije za isporuku sirove nafte na američkom i londonskom tržištu smanjeni za trećinu, na oko 572 miliona barela.

“Tržište će se vjerovatno ponovo više fokusirati na temeljne faktore, posebno s obzirom na moguća uska grla u snabdijevanju u narednim mjesecima, s obzirom da naredne sedmice ponovo stupaju na snagu stroge američke sankcije iranskom izvozu nafte”, smatraju analitičari Commerzbanka.

Na strani ponude, Iran je prvi put počeo da prodaje sirovu naftu privatnim kompanijama putem domaće berze.

Paralelno Indija, Kina i Turska, tri najveća kupca iranske nafte, i dalje odolijevaju pritisku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da u potpunosti obustave nabavu iranske nafte, tvrdeći da nemaju adekvatnu zamjenu.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila da je cijena barela referentne korpe njene nafte u petak iznosila 75,71 USD, što znači da je porasla 38 centi u odnosu na prethodni trgovinski radni dan.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Rast cijena nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) - Cijene nafte danas su porasle na međunarodnim tržištima. Rast cijena podstakla...