fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZa konsultantske i pravne usluge 51 milion EUR

Za konsultantske i pravne usluge 51 milion EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada će u narednoj godini za konsultantske i pravne usluge isplatiti skoro 51 milion EUR, pet miliona više nego u ovoj, predviđeno je Predlogom zakona o budžetu.

Od toga će za konsultantske usluge, projekte i studije biti izdvojeno 44,99 miliona EUR, a za advokatske, pravne i notarske usluge 5,94 miliona, piše Dan.

U Predlogu zakona o budžetu za narednu godinu, koji je nakon što ga je usvojila Vlada poslat Skupštini, objašnjeno je da se konsultantske usluge odnose na plaćanja koja nastaju zaključenjem ugovora za usluge, izradu projekata i studija koje pruža preduzeće ili građanin, koje su neposredno u funkciji obavljanja potrošačke jedinice.

“Najveći dio tih sredstava planiran je kod Ministarstva finansija, u iznosu od 6,81 milion EUR. Od ukupnog iznosa 6,04 miliona se odnose na sredstva za realizaciju projekata koji se finansiraju iz IPA fondova, a za koje su potpisani finansijski spo- razumi, od čega je 5,4 miliona planirano iz sredstava donacija, dok je iznos nacionalnog kofinansiranja planiran u iznosu od 650 hiljada EUR za projekte u okviru godišnjeg nacionalnog akcionog programa za 2016. godinu i bilateralni program prekogranične saaradnje”, navodi se u Predlogu budžeta.

Iznos od 750 hiljada EUR planiran je za troškove izbora pravnog savjetnika za emisiju i refinansiranje euroobveznica na međunarodnom tržištu, troškove pravnih savjetnika i druge vezane za zaključenje kreditnih aranžmana, izdavanje obveznica ili zaključenje garancija, kao i eventualne troškove izdavanja garancija.

“Zatim za troškove kreditnog rejtinga emisije obveznica na međunarodnom tržištu kod kreditnih agencija i troškove priključenja na Reutheurs ili Bloomber u cilju praćenja kretanja cijena obveznica na međunarodnom tržištu”, navodi se u obrazloženju Predloga budžeta.

Najčitanije