fbpx
NaslovnicaMINA BusinessWall Street porastao nakon nesigurnog trgovanja

Wall Street porastao nakon nesigurnog trgovanja

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u srijedu berzanski indeksi porasli nadoknadivši gubitke od prethodnoga dana, ali se trgovalo nesigurno, jer zapisnik sa sjednice američke centralne banke nije podržao nade ulagača u vezi sa kamatnim stopama.

Dow Jones ojačao je 0,4 odsto na 33.269 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,75 odsto na 3.852 poena, a Nasdaq indeks 0,69 odsto na 10.458 bodova, prenosi SEEbiz.

U fokusu ulagača bio je zapisnik s posljednje prošlogodišnje sjednice čelnika američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed), na kojoj su ključne kamate povećane 0,5 procentnih poena, nakon niza povećanja od po 0,75 procentnih poena.

Premda je tempo podizanja kamata usporen, predsjednik Fed-a, Jerome Powell, kazao je tada da je suzbijanje inflacije prioritet banke, da će kamate biti dodatno povećane i da će biti zadržane na povišenim vrijednostima duže nego što se prije očekivalo.

Uprkos tome, ulagači se nadaju da će kamate na kraju ciklusa povećanja biti niže nego što čelnici Fed-a procjenjuju i da će centralna banka početi da smanjuje kamate već ove godine, iako je najavila da bi to mogla učiniti tek u narednoj godini.

Premda zapisnik Fed-a nije podržao te nade ulagača, cijene dionica su u srijedu porasle, jer se na tržištu i dalje procjenjuje da će konačna kamata biti ispod nivoa od pet odsto.

Stoga su ulagači zanemarili izjavu predsjednika ogranka Fed-a u Mineapolisu, Neela Kashkarija, da Fed mora nastaviti da podiže kamate i da bi, prema njegovim procjenama, kamata prije prekida ciklusa, trebalo da iznosi 5,4 odsto.

„Tržište je poput djeteta koje traži sladoled. Roditelji kažu ‘ne’, no dijete nastavlja da traži sladoled, jer su roditelji prije znali pokleknuti. Tako tržište i dalje očekuje da će dobiti sladoled, ali ne tako brzo kako je mislilo”, objasnio je portfelj menadžer u firmi NFJ Investment Group LLC, Burns McKinney.

McKinney smatra da zapisnik pokazuje da se zvaničnici Fed-a plaše da bi neopravdano ublažavanje finansijskih uslova zakomplikovalo njihove napore u borbi protiv inflacije.

On je rekao i da je jasno da će Fed usporiti ritam povećanja cijene novca, kako ne bi gurnuo privredu u recesiju, ali da se može očekivati da će kamate ostati povišene duže nego što se prije očekivalo.

Slično smatra i direktor portfelja u firmi Morgan Stanley Global Investment Office, Mike Loewengart.

„Fed-ov zapisnik je podsjetnik ulagačima da očekuju povišene nivoe kamata u cijeloj ovoj godini. S obzirom na to da je tržište rada i dalje snažno, logično je da borba protiv inflacije ostaje Fed-ov prioritet”, kazao je Loewengart.

Prošle godine je S&P 500 indeks potonuo više od 19 odsto, najviše od globalne finansijske krize 2008. godine, jer je Fed agresivno povećao kamatne stope kako bi se suzbila inflacija, koja je polovinom godine dostigla najviše vrijednosti u više od 40 godina.

A na evropskim berzama cijene dionica su porasle treći dan zaredom. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,41 odsto na 7.585 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 2,18 odsto na 14.490 poena, a pariski CAC 2,3 odsto na 6.776 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Rast cijena nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) - Cijene nafte danas su porasle na međunarodnim tržištima. Rast cijena podstakla...