fbpx
NaslovnicaMINA BusinessWall Street porastao drugi dan zaredom

Wall Street porastao drugi dan zaredom

Njujork,(MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Wall Streetu u utorak su porasli drugi dan zaredom, zahvaljujući skoku cijena nafte i najavama niza zemalja i saveznih američkih država o postupnom pokretanju ekonomija.

Dow Jones ojačao je 0,56 odsto na 23.883 boda, dok je S&P 500 porastao 0,9 odsto na 2.868 poena, a Nasdaq indeks 1,13 odsto na 8.809 bodova, prenosi SEEbiz.

Najviše su porasle cijene dionica u energetskom sektoru, zahvaljujući daljem snažnom rastu cijena nafte, već šesti dan zaredom, jer se ulagači nadaju da će s postupnim pokretanjem ekonomija ojačati potražnja za ‘crnim zlatom’.

Podršku tržištima pružaju i najave niza zemalja o postupnom popuštanju restrikcija, koje su ranije uvedene kako bi se suzbio koronavirus, s obzirom da epidemija usporava.

Neke od najpogođenijih zemalja, uključujući Italiju, kao i neke savezne američke države, poput Kalifornije, polako popuštaju restrikcije, što će oživjeti privredne aktivnosti.

„Neke države se polako otvaraju, pa se pokreću i aktivnosti. Vjerovatno smo na sredini najgoreg perioda i od sada bi situacija trebalo postupno da se poboljšava“, rekao je portfelj menadžer u firmi Kingsview Investment Management, Paul Nolte.

Pozitivno je na tržište uticao i dalji rast cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Microsoft i Apple, ali i farmaceutskih kompanija, poput Pfizera i Regeneron Pharmaceuticalsa, koje obavještavaju javnost o svom radu na vakcini ili ljekovima protiv koronavirusa.

Nakon što su u martu svjetske berze zbog izbijanja koronakrize oštro pale, u aprilu su nadoknadile dio gubitaka zahvaljujući ogromnim fiskalnim i monetarnim mjerama vlasti.

No, sasvim je jasno da će, nakon oštrog pada u prvom tromjesečju, u drugom kvartalu najveće svjetske ekonomije uroniti u duboku recesiju.

Ipak, ulagači se nadaju da će podsticajne mjere podržati oporavak privreda u drugoj polovini godine, ako ne bude drugog udara koronavirusa.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,66 odsto na 5.849 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 2,51 odsto na 10.729 poena, a pariski CAC 2,4 odsto na 4.483 boda.

Najčitanije