fbpx
NaslovnicaMINA BusinessWall Street pao uoči sezone poslovnih izvještaja kompanija

Wall Street pao uoči sezone poslovnih izvještaja kompanija

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u ponedjeljak berzanski indeksi pali, nakon nestabilnog trgovanja, jer su ulagači nervozni uoči početka sezone objava poslovnih izvještaja kompanija za treće tromjesečje.

Dow Jones skliznuo je 250 bodova ili 0,72 odsto, na 34.496 bodova, dok je S&P 500 pao 0,69 odsto, na 4.361 poen, a Nasdaq indeks 0,64 odsto, na 14.486 bodova.

Na samom početku trgovanja ti su indeksi porasli, međutim u drugom dijelu trgovanja izgubili su te dobitke i trgovanje završili u minusu, prenosi SEEbiz.

Ulagači su, naime, oprezni uoči sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, koja počinje u srijedu objavom finansijskog izvještaja JPMorgan banke.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija i banaka iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju porasle 29,6 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

To bi trebalo da bude još jedan snažan kvartal po pitanju zarada, međutim ulagači se plaše da su povišena inflacija, visoke cijene energenata i poremećaji u nabavnim lancima povećali troškove poslovanja i negativno uticali na rezultate kompanija.

„Tržište je oprezno na ulasku u sezonu poslovnih rezultata. Poremećaji u nabavnim lancima mogli su uticati na zarade brojnih kompanija i određenih industrija više nego na druge”, kazao je strateg u firmi Inverness Counsel, Tim Ghriskey.

Međutim, ima i analitičara koji su optimističniji.

„Ako ste veća kompanija, možete ublažiti mnoge od tih problema. Poslovodstva su vrlo odgovorna prema svom budžetu i ne žrtvuju marže”, kazao je direktor u firmi Wells Fargo Securities, Christopher Harvey, dodajući da je potražnja i dalje snažna.

Na većini evropskih berzi cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,72 odsto, na 7.146 bodova, a pariski CAC 0,16 odsto, na 6.570 poena. Frankfurtski DAX oslabio je 0,05 odsto, na 15.199 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije