fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVrijednost dolara pala

Vrijednost dolara pala

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim tržištima vrijednost dolara je prema korpi valuta prošle sedmice pala, nakon dvije sedmice rasta, jer ulagači očekuju nove podsticajne ekonomske mjere u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), pa su skloniji rizičnijim investicijama.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošle sedmice 0,6 odsto, na 90,21 bod, prenosi SEEbiz.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti na sedmičnom nivou ostao gotovo nepromijenjen, na 103,8 jena (JPY).

Međutim, američka valuta je oslabila u odnosu na evropsku, pa je cijena eura porasla 0,7 odsto, na 1,217 USD.

Slabljenje dolara uslijedilo je nakon što je u prve dvije sedmice ove godine prema korpi valuta ojačao gotovo dva odsto.

Početkom januara jačanju dolara pomogli su viši prinosi na američke obveznice te oprez nekih investitora zbog zabrinutosti u vezi globalnog ekonomskog oporavka od koronakrize.

Međutim, većina analitičara ostaje pri procjenama da će dolar dalje slabiti, nakon što je prošle godine prema korpi valuta skliznuo oko sedam odsto.

Nekoliko je razloga tome. Među ostalim, ulagači su optimistični, a time i skloniji rizičnijim investicijama jer se u SAD-u očekuju nove podsticajne ekonomske mjere.

Novi predsjednik Joe Biden predstavio je njegov predlog paketa novih podsticaja vrijedan 1,9 biliona USD, što uključuje 415 milijardi u cilju suzbijanja covida-19, oko 440 milijardi pomoći malim preduzećima te billion USD direktne pomoći domaćinstvima.

Ukoliko Kongres prihvati Bidenov predlog, ukupni podsticaji najvećoj svjetskoj ekonomiji, zajedno s prošlogodišnjim, dostigli bi deset odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

To će pozitivno uticati na ekonomiju, međutim otvaraju se pitanja u vezi sa snažnim rastom javnog duga i budžetskog deficita.

Kandidatkinja za ministarku finansija, Janet Yellen, prošle sedmice se snažno zauzela za izdašnu državnu potrošnju kako bi se spasila ekonomija, ističući kako koristi od podsticaja ekonomiji značajno nadmašuju rizike većeg tereta duga.

U fokusu ulagača bila je prošle sedmice i sjednica Evropske centralne banke (ECB) na kojoj, kao što se i očekivalo, nijesu bile promijenjene ključne kamatne stope.

Čelnica ECB-a Christine Lagarde upozorila je da pandemija, uprkos vakcinisanju, i dalje predstavlja veliki rizik za eurozonu i globalnu ekonomiju. Ona je podsjetila, među ostalim, i da banka pažljivo prati kretanje kursa eura.

Najčitanije

Pezeru trofej u Baru

Podgorica, (MINA) - Mesud Pezer pobjednik je jubilarnog, 30. međunarodnog atletskog mitinga Bar 2024. Bacač...