fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVol strit oslabio treći dan uzastopno

Vol strit oslabio treći dan uzastopno

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Vol stritu u četvrtak su pali, treći dan uzastopno, jer se ulagači boje pada zarada kompanija, pa ih nije značajnije ohrabrio ni neočekivano brz rast američke ekonomije.

Dow Jones oslabio je 0,27 odsto na 25.916 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,28 odsto na 2.784 poena, a Nasdaq indeks 0,29 odsto na 7.532 boda, prenosi SEEbiz.

Američki bruto domaći proizvod (BDP) u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju porastao je 2,6 odsto na godišnjem nivou, više od 2,3 odsto koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa.

Ulagači nijesu posebno reagovali na taj podatak, jer to predstavlja usporavanje, s obzirom na to da je u prethodnom kvartalu BDP porastao 3,4 odsto.

U cijeloj prošloj godini američka privreda porasla je 2,9 odsto, malo ispod tri odsto koliko je procjenjivala Vlada američkog predsjednika Donalda Trumpa nakon uvođenja poreske reforme.

Ulagače zabrinjava usporavanje rasta globalne ekonomije, što će uticati na zarade kompanija.

Nakon što su posljednjih sedmica mnoge kompanije upozorile na to, analitičari u anketi Reutersa smanjili su procjene zarada kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u ovom tromjesečju.

Početkom godine očekivali su rast zarada u prvom ovogodišnjem kvartalu od 5,3 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, dok sada očekuju pad od 1,1 odsto, što bi bio prvi pad zarada od 2016.

„Sezona objava poslovnih rezultata za četvrto prošlogodišnje tromjesečje je završena, a nema ni novih podsticajnih vijesti o trgovinskim pregovorima između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine. S obzirom na to, tržište se priprema za period konsolidacije, nakon snažnog rasta cijena dionica posljednjih mjeseci”, rekao je strateg u U.S Bank, Terry Sandven.

Od početka godine S&P 500 indeks skočio je oko 11 odsto, nadoknadivši veći dio gubitaka od kraja prošle godine.

To se zahvaljuje nadi ulagača da američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed), zbog usporavanja rasta američke ekonomije i slabljenja inflacionih pritisaka u ovoj godini neće povećavati kamate, kao i nadi u trgovinski dogovor SAD-a i Kine.

Na većini evropskih berzi cijene dionica su blago porasle.

Londonski FTSE indeks oslabio je 0,46 odsto na 7.074 boda, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,25 odsto na 11.515 poena. Pariski CAC je porastao 0,29 odsto na 5.240 bodova.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije