fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVlasnici mHe prave milionske zarade

Vlasnici mHe prave milionske zarade

Andrijevica, (MINA-BUSINESS) – Kada bi svih deset malih hidroelektrana (mHE) na teritoriji opštine Andrijevica koje su u privatnom vlasništvu bile opštinske, ta lokalna samouprava bi bila jedna od najbogatijih sa prihodom i budžetom koji bi godišnje iznosio oko četiri miliona EUR.

Sadašnji budžet opštine Andrijevica planira se na oko 2,5 miliona i popunjava se porezom od koncesija na vode za mHE sa njene teritorije u visini od oko deset odsto, rekao je portalu RTCG opštinski sekretar za finansije, Stojan Mitrović i dodao da postoji i prihod od poreza na nepokretnosti, koji takođe nije beznačajan.

“Kada planiram budžet računam sa oko 300 hiljada EUR koje će pripasti Opštini, odnosno šest odsto od koncesija na vode za mHE. Mi smo se izborili za taj procenat za koji smatramao da nije loš. Naravno, najbolje bi bilo da su sve te centrale državne ili opštinske, ali sada, šta je tu je, i to treba maksimalno naplatiti i iskoristiti u korist građana”, kazao je Mitrović.

On je naveo da na teritoriji opštine Andrijevica ima deset mHE koje su u privatnom vlasništvu, kao i jedna opštinska, kojom gazduje preduzeće Vodovod.

“Osim toga, na teritoriji Berana hidrocentrale u vlasništvu kompanije Hidroenergija Montenegro, Jelovica 1 i Jelovica 2, kao i jedna u selu Šekular, nalaze se na vodotocima koji pripadaju objema opštinama, tako da dijelimo prihode i od te tri male hidrocentrale po pola”, objasnio je Mitrović.

Prema njegovim riječima, mjesečni prihod od koncesija na hidrocentrale kreće se u zavisnosti od vodostaja, pa u ljetnjim mjesecima iznosi negdje oko šest hiljada EUR, dok u mjesecima većih vodostaja taj prihod je na teritoriji opštine Andrijevica oko 35 hiljada.

Sekretar za finansije je kazao da se koncesije naplaćuju preko Ministarstva finansija, i da 70 odsto pripada lokalnim samoupravama, a 30 odsto ide u državni budžet.

“Tu je mnogo značajna stavka porez na nepokretnosti, gdje se uzima jedan odsto od vrijednosti mHE. Vlasnici su do sada prikazivali samo vrijednost objekta, a ne i mašina, a mi smo vidjeli jednu presudu u korist opštine Berane gdje je presuđeno da se taj procenat računa u ukupnoj vrijednosti sa opremom”, rekao je Mitrović.

On je dodao da to znači da ako jedna centrala vrijedi milion EUR, a neke vrijede i više, jedan odsto iznosi deset hiljada EUR.

“Ako imamo deset malih elektrana, to je minimum dodatnih stotinu hiljada EUR, što ćemo ubuduće da gledamo da naplatimo na taj način”, saopštio je Mitrović.

Prema računici koja bi se mogla izvesti na osnovu tih parametara, dobit vlasnika mHE na području opštine Andrijevica je oko četiri miliona EUR, dok su im rashodi minimalni, jer imaju minimalni broj radnika.

“Da su sve te male elektrane u vlasništvu Opštine, to znači da bi Opština Andrijevica bila veoma bogata, sa budžetom od četiri miliona. Mi sada projektujemo budžet na nekih 2,5 miliona”, kazao je Mitrović.

Hidrocentrale ne teritoriji te sjeverne opštine, njih deset, su u privatnom vlasništvu sa koncesijama koje su im izdate u vrijeme vlasti Demokratske partije socijalsita na 30 godina. U tom periodu projekcija njihove zarade je oko 120 miliona EUR, od čega bi svega devet miliona ostalo u budžetu opštine Andrijevica.

Jedna hidrocentrala je u vlasništvu Opštine. Ona je izgrađena na gradskom vodovodu i njome gazduje Vodovod.

U Opštini Andrijevica ocjenjuju da je procenat od šest odsto na koncesije na vode za mHE za koji su se oni izborili dosta dobar, što nije slučaj u svim sjevernim opštinama, jer se u nekima kreće svega 0,5 odsto.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije