fbpx
NaslovnicaGlavna vijestVlada razmatra smanjenje akciza

Vlada razmatra smanjenje akciza

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo kapitalnih investicija poslalo je u ponedjeljak inicijativu Ministarstvu finansija da se akciza na naftne derivate smanji najmanje deset odsto, kako bi se neutralisalo moguće novo poskupljenje goriva od naredne sedmice, saznaju Vijesti.

U obrazloženju predloga se navodi, da bi prema sadašnjim podacima sa međunarodnih berzi naftnih derivata i kursa dolara i eura, na sljedećem usklađivanju maloprodajnih cijena 25. septembra, moglo doći do novog poskupljenja.

Cijene dvije vrste benzina bi bile veće po četiri centa, eurodizela devet centi i lož ulja osam centi.

Na osnovu prošlogodišnjih izmjena Zakona o akcizama, Vlada ima mogućnost da privremeno iznos akciza smanji do 50 odsto usljed poremećaja na međunarodnim tržištima.

Akciza na benzin iznosi 54,9 centi, a na dizel je 44 centa. Akciza ulazi u obračun poreza na dodatu vrijednost od 21 odsto, pa bi umanjenje akcize deset odsto uticalo na nižu cijenu za ukupno smanjenje cijena benzina 6,6 centi, a eurodizela 5,3 centa.

Kako je navedeno u obrazloženju, umanjenje akcize bi u najvećoj mjeri neutralisalo poskupljenje dizela, dok bi obje vrste benzina bile jeftinije.

Sve vrste goriva su prošle sedmice poskupile cent i tri centa, što je 11. poskupljenje od početka godine.

Vlada Dritana Abazovića je u maju prošle godine smanjila akcize na gorivo 40 odsto, a zatim i cijelih 50 u cilju smanjenja cijena i pomoći građanima i privredi.

Kada su akcize smanjene 40 odsto, litar supera 98 koštao je 1,77 EUR, dok je njegova cijena sada 1,7 EUR, a nova bi, prema preliminarnoj računici MKI, iduće sedmice mogla biti 1,74 EUR.

Eurodizel je tada koštao 1,76 EUR, njegova sadašnja cijena je 1,58 EUR, a sa novim očekivanim poskupljenjem iznosiće 1,67 EUR.

To pokazuje da će se cijene goriva naredne sedmice veoma približiti cijenama iz maja prošle godine, kada je Vlada smanjila akcize 40 odsto. Prošlogodišnje snižavanje akciza, kako je ranije saopšteno iz Ministarstva finansija koštalo je državni budžet 50 miliona EUR.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Olimpijakos slavio na Vila parku

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Olimpijakosa pobijedili su večeras u Birmingemu ekipu Aston Vile 4:2,...