fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVijesti o vakcini podstakle indekse na rekordne nivoe

Vijesti o vakcini podstakle indekse na rekordne nivoe

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u ponedjeljak Dow Jones i S&P 500 indeks dostigli najviše nivoe u istoriji, jer je ulagače ohrabrila vijest o još jednoj vakcini protiv koronavirusa.

Dow Jones je skočio 1,6 odsto na 29.950 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,16 odsto na 3.626 poena, a Nasdaq indeks 0,8 odsto na 11.924 boda, prenosi Hrportfolio.

Rekordni dometi Dow Jones i S&P 500 indeksa zahvaljuju se objavi američke biotehnološke kompanije Moderna da se njena vakcina protiv Covida-19 pokazala efikasnom kod 94,5 odsto osoba vakcinisanih u kliničkim ispitivanjima, što je djelotvornije od 90-odstotne efikasnosti vakcine o kojoj su prošle sedmice izvijestili Pfizer i BioNTech.

Moderna planira da podnese zahtjev za odobrenjem vakcine na amričkom tržištu u narednim sedmicama, pa bi Sjedinjene Američke Države (SAD), nakon provjere regulatornih tijela i potvrde sigurnosti, uskoro mogao imati dvije odobrene vakcine i 60 miliona doza za ubrzanu distribuciju već u decembru.

„Vijesti o još jednoj vakcini podstakle su rast cijena cikličkih i dionica manjih kompanija, jer bi se te kompanije mogle brzo oporaviti ako se situacija normalizuje, a ekonomija otvori prije nego što se očekivalo”, rekao je Robert Pavlik, portfelio menadžer u kompaniji Dakota Wealth.

U deset od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica su u ponedjeljak porasle, a najviše u energetskom, što se zahvaljuje snažnom rastu cijena nafte.

Snažno su porasle i cijene dionica kompanija povezanih s turizmom, koje su mjesecima bile pod pritiskom zbog restriktivnih mjera usmjerenih na suzbijanje širenja koronavirusa.

Cijena dionice Moderne skočila je više od 9,5 odsto.

Zahvaljujući vijestima o još jednoj vakcini, podaci o rekordnom broju novozaraženih koronavirusom u 40 saveznih država u SAD-u, što je mnoge od njih navelo da dodatno postrože restriktivne mjere, ostale su u drugom planu.

I na evropskim berzama cijene dionica su u ponedjeljak porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,66 odsto na 6.431 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,47 odsto na 13.138 bodova, a pariski CAC 1,7 odsto na 5.471 bod.

Najčitanije

AMSCG kiša

Putevi mokri i klizavi

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori jutros se saobraća po mokrim i klizavim putevima,...

Real na fajnl-foru