fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVektra Jakić duguje Opštini Pljevlja osam miliona EUR

Vektra Jakić duguje Opštini Pljevlja osam miliona EUR

Pljevlja, (MINA-BUSINESS) – Kompanija Vektra Jakić duguje pljevaljskoj opštini po osnovu koncesija više od osam miliona EUR, što je znatno veći iznos od duga koji ta lokalna samouprava ima prema Poreskoj upravi (PU), saopštio je njen predsjednik Mirko Đačić.

“Čim kompanija počne da izmiruje svoje obaveze, spremni smo da ta sredstva ustupimo“ rekao je Đačić Pobjedi povodom najave PU da će dužnicima blokirati račune ako ne počnu da izmiruju obaveze.

PU je prošlog mjeseca ukinula rješenje o reprogramu duga ulcinjskom Vodovodu i Komunalnom preduzeću, zatim Komunalnom u Beranama i pljevaljskoj Čistoći. Iz tog državnog organa najavili su da će opštinama, među kojima su i Pljevlja, blokirati račune ako ne poprave finansijsku disciplinu.

Đačić je kazao da se novac za izmirenje poreskog duga nalazi u kompaniji Vektra Jakić.

“Situacija kojoj smo svjedoci posljednjih mjeseci makar iz naše vizure teško je rješiva. Na jednoj strani imamo PU koja potražuje od opštine tri miliona EUR, zatim nepunih 300 hiljada EUR od javnih ustanova Opštine Pljevlja. Dug javnog preduzeća Čistoća po osnovu neizmirenih poreza i doprinosa nakon raskida ugovora sa PU iznosi 1,3 miliona EUR“, precizirao je Đačić.

On je napomenuo da PU nije naplatila od kompanije Vektra Jakić 6,39 miliona EUR koncesionih naknada od 2011. do 2017. godine.

Đačić je rekao da računica ne obuhvata 800 hiljada EUR koliko iznosi koncesiona naknada za prošlu godinu.

“Takođe, prema podacima PU, pripadajuće kamate zbog kašnjenja u plaćanju navedenih obaveza na dan 23. januara ove godine su 1,09 miliona EUR, što u zbiru iznosi 8,28 miliona EUR. Riječ je o velikom iznosu od kojeg opštini Pljevlja pripada 70 odsto, što je 5,8 miliona EUR, a to je znatno više od ukupnog duga koji ima opština, naša javna preduzeća i ustanove”, poručio je Đačić.

On smatra da se problem potraživanja opštine i Vektre Jakić ne može riješiti bez intervencije države.

“Sve ukazuje da je problem nemoguće riješiti bez posredovanja pojedinih Vladinih adresa, na prvom mjestu Ministarstva finansija. Ovo zato što PU sve vrijeme uporno saopštava poreske obaveze opštine, a mi neizmirene obaveze kompanije Vektra Jakić po osnovu koncesija. Zakonska je obaveza Poreske uprave da naplati ta potraživanja od kompanije Vektra Jakić”, zaključio je Đačić.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Kotor dobio Službu traganja i spašavanja na moru

Podgorica, (MINA) – Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL) formirala je sekciju Službe...

Rast cijena nafte