fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVeće američke zalihe i vijesti iz Kine spustile cijene

Veće američke zalihe i vijesti iz Kine spustile cijene

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte skliznule su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 60 USD, pritisnute rastom američkih zaliha i vijestima iz Kine o slabim fabričkim aktivnostima, koje podstiču zabrinutost za potražnju.

Cijena nafte na londonskom tržištu je skliznula 13 centi, na 60,48 USD. Na američkom tržištu je barel pojeftinio 48 centi, na 54,58 USD, prenosi Hina.

Trgovci su se fokusirali na izvještaj američke vlade koji je pokazao rast zaliha sirovne nafte u prošloj sedmici 5,7 miliona barela. U glavnom američkom infrastrukturnom čvorištu u Kušingu zalihe su porasle 1,6 miliona barela.

“Izvještaj o američkim zalihama sigurno nije ohrabrujući”, napisali su analitičari PVM-a u biješci klijentima.

Donekle je negativan uticaj povećanja zaliha sirove nafte ublažio podatak o nastavljenom padu zaliha benzina i derivata, ocijenio je Reuters.

Na strani potražnje nove loše vijesti stižu iz Kine, gdje su aktivnosti u industriji u oktobru pale šesti mjesec zaredom. Usporava i rast u sektoru usluga i trenutno je najslabiji je od februara 2016. godine, pokazuju podaci kineske vlade.

Izgledi za potražnju za naftom pogođeni su i 15-mjesečnim trgovinskim ratom između Kine i Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Nova prepreka na koju su naišli američki i kineski čelnici u nastojanjima da okončaju štetni trgovinski sukob je čileansko otkazivanje organizacije samita APEC-a, zbog protesta. Samit je trebalo da bude održan u novembru.

Američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) očekivano je snizila kamatne stope, treći put ove godine, kako bi podstakla ekonomski rast, a time moguće i rast potražnje za sirovom naftom. Njihov potez je takođe zakočio pad cijena nafte.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) na svojim službenim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u srijedu iznosila 61,24 USD, što je 20 centi manje nego dan ranije.

Najčitanije

Viši sud

Katniću i Lazoviću produžen pritvor za još dva mjeseca

Podgorica, (MINA) - Krivično vanraspravno vijeće Višeg suda u Podgorici produžilo je za još...