fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUz adekvatnu promociju do novih kupaca

Uz adekvatnu promociju do novih kupaca

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Dobra saradnja Crne Gore i Sjeverne Makedonije, uz adekvatnu promociju, preduslov su za osvajanje novih kupaca i potrošača i povećanje izvoza, ocijenio je crnogorski ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vladimir Joković, na manifestaciji Svjetski dan vranca.

“Manifestacija koja se tradicionalno održava peti put zaredom, u organizaciji udruženja Vina iz Makedonije, je jedinstvena prilika da se na jednom mjestu ujedine domaći i regionalni proizvođači i ljubitelji vina, kao i da se razmijene iskustva o sorti vranac”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Na manifestaciji je učestovalo nekoliko vinarija iz Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Srbije, Albanije i Kosova, koje su predstavile više od 50 vina vranac.

Joković je ukazao na snagu sektora vinogradarstva i vinarstva u ovoj zemlji, koji će i dalje u Crnoj Gori imati podršku za razvoj i rast konkuretnosti.

“Kao što Crna Gora pokazuje svoju otvorenost u odnosu na široku paletu ponude vina iz regiona, naše je očekivanje da sličnu poziciju imaju i naša vina kada nastupaju na regionalnim i širim tržištima, a to je pozicija otvorenosti i ukidanja postojećih i sofisticiranih barijera, takozvanog protekcionizma”, rekao je Joković.

On se osvrnuo i na vjekovnu tradiciju proizvodnja grožđa i vina.

Uzgajanje vinove loze i proizvodnja nekih vrsta vina se u Crnoj Gori temelji na autohtonim sortama, zbog čega one i imaju veliki ekonomski značaj.

U tom pogledu su vranac i kratošija daleko najvažnije i dominantne autohtone sorte za proizvodnju crvenog vina. A 70 odsto od cjelokupne proizvodnje u državi pripada upravo sorti vranac, koja direktno predstavlja Crnu Goru kao specifičnu vinsku destinaciju.

Joković je ocijenio da će zajednički rad, stvaranje zajedničke vinske priče i povezivanje vinskih puteva regiona, doprinijeti većoj promociji na međunarodnom tržištu.

Ministar poljoprivrede Sjeverne Makedonije, Ljupčo Nikolovski, naveo je da je taj resor uvijek otvoren za saradnju, te da mjere koje su kreirali tokom svih ovih godina daju odlične rezultate.

“Za nas kao Ministarstvo i Vladu, vinogradarstvo i vinarstvo su jedan od najvažnijih sektora. Tokom svih ovih godina više puta smo to dokazali na djelu, posvećujući ozbiljnu pažnju, kreirajući mjere i politike za podršku i razvoj vinogradarstva i vinske industrije, kao i snažnu domaću i međunarodnu promociju našeg lijepog makedonskog vina”, zaključio je Nikolovski.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Šahistkinje Elektroprivrede odbranile titulu

Podgorica, (MINA) - Šahistkinje nikšićke Elektroprivrede odbranile su titulu prvaka Crne Gore. Elektroprivreda je do...