fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUpravljanje ljudskim resursima uz primjenu inovativnih digitalnih alata

Upravljanje ljudskim resursima uz primjenu inovativnih digitalnih alata

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Projekat EmpowerHR4Inno, koji se realizuje u okviru poziva za IPA grant šemu, ima za cilj razvoj efikasnog modela i alata za upravljanje ljudskim resursima, podstaknutih digitalnim alatima za jačanje kapaciteta kompanije za inovacije, tehnologije i znanja.

„Projekat EmpowerHR4Inno za cilj ima uspostavljanje snažnog ekosistema, kompanije – akademski sektor – mladi istraživači – stručnjaci iz kompanija koje imaju multidisciplinarni pristup, i ima za cilj da okupi relevantne strane, posebno nacionalne i međunarodne stručnjake za upravljanje ljudskim resursima i inovacijama, uključujući naučnike i stručnjake u dijaspori“, navodi se u saopštenju Univerziteta Donja Gorica čiji Fakultet za međunarodnu ekonomiju, finansije i biznis koordinira projektom.

Fokus je i na kompanijama iz oblasti pametne specijalizacije: proizvodnje hrane, turizma i IT sektora, poslovnim udruženjima kao i ministarstvima i drugim organima i organizacijama.

„Projekat se fokusira na podržavanje istraživačkih i inovacijskih aktivnosti unutar kompanija. Glavni cilj je povećati svijest o važnosti sposobnosti kompanija da usvajaju inovacije i nove tehnologije. Ovo uključuje korišćenje efikasnih digitalnih alata za obradu podataka, kao i povezivanje akademske i istraživačke sfere sa inovativnim rješenjima i kompanijama koje prate principe otvorene nauke“, navodi se u saopštenju.

Takođe, projekat uključuje i testiranje inovativnih metoda za unapređenje sposobnosti kompanija da koriste svoje ljudske resurse, kroz primjenu modela i alata za upravljanje ljudskim resursima (HRM) u kompanijama u Crnoj Gori.

„Aktivnosti projekta obuhvataju saradnju između akademske i istraživačke zajednice i industrije dijeljenjem svih znanja, stručnosti i patenata, što će na kraju dovesti do efektivnog širenja novih znanja, efikasnih prijedloga za djelovanje i unapređenje upravljanja i tretmana ljudskih resursa, racionalizacije korisnih postojećih inovativnih rješenja, znanja i saradnje“, dodaje se u saopštenju.

Trenutno, projektni tim EmpowerHR4Inno sprovodi istraživanje o ostvarenim rezultatima na polju inovativnih aktivnosti poslovnih subjekata u periodu od 2020. do prošle godine.

Istraživanje se bazira na empirijskim podacima koji se prikupljaju kroz upitnik i koji će služiti kao osnova za analizu tekućih rezultata menadžmenta i primjene inovativnih aktivnosti u Crnoj Gori u kompanijama, te omogućiti kvalitativno i kvantitativno istraživanje problematike razvoja apsorpcionog kapaciteta i stvaranje inovacija.

Upitnik je namijenjen direktoru/vlasniku/menadžeru/rukovodiocu organizacione jedinice za razvoj, s obzirom na to da se većina pitanja odnosi na poslovnu politiku poslovnog subjekta.

Projekat finansira Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja, a u saradnji sa Ministarstvom finansija i Delegacijom Evropske unije (EU) u Podgorici.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Rast cijena nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) - Cijene nafte danas su porasle na međunarodnim tržištima. Rast cijena podstakla...