fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUniprom u minusu 2,4 miliona EUR

Uniprom u minusu 2,4 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Firma Uniprom, koja gazduje Kombinatom aluminijuma (KAP), prošle godine je poslovala sa minusom od 2,4 miliona EUR, što je šest miliona bolji rezultat nego 2019. godinE, kada su imali neto gubitak od 8,4 miliona EUR.

Poslovanje KAP-a čini 90 odsto poslovanja firme Uniprom, piše Dan.

Prihodi Uniproma od prodaje prošle godine su, u ekonomski najtežoj godini po većinu privrednih subjekata, iznosili 68 miliona EUR i manji su 891 hiljadu u odnosu na 2019. godinu, pokazuju finansijski izvještaji te kompanije.

Troškovi poslovanja kompanije su iznosili 66,7 miliona, što je 2,5 miliona manje u odnosu na prethodnu godinu.

Troškovi zarada prošle godine su iznosili 5,2 miliona, dok su u 2019. godini iznosili 4,8 miliona.

Na kraju prošle godine Uniprom je zapošljavao 90 radnika, dok je po ugovoru o poslovno-tehničkoj saradnji angažovao 464 radnika KAP-a u stečaju.

Nedavno je vlasnik Uniproma, Veselin Pejović, kazao da će dati otkaze za 600 radnika KAP-a. To je uradio nakon kritika koje su stigle od strane poslanika vladajućih partija.

Stalna imovina preduzeća prošle godine je uvećana skoro 19 miliona EUR i na kraju prošle godine je iznosila 62,7 miliona EUR.

Obrtna sredstva u prošloj godini su iznosila 38,2 miliona, što je 15 miliona više nego u 2019. godini, dok je ukupna aktiva kompanije iznosila preko 100 miliona. Godinu ranije aktiva je iznosila skoro 67 miliona.

Ukupan gubitak kompanije na kraju prošle godine iznosio je 13,6 miliona EUR.

Dugoročni krediti Uniproma iznose preko deset miliona, a dugoročne obaveze 36,3 miliona. Kratkortočne obevez su preko 33 miliona EUR.

Kratkoročna potraživanja Uniproma iznose 4,6 miliona, a osnovni kapital 18 miliona.

Uniprom je u prošloj godini dao 10,3 miliona EUR kredita matičnim i zavisnim preduzećima.

Uniprom je stoprocentni vlasnik firmi Uniprom KAP, Uniprom progres i Uniprom investment, a suvlasnik firmi Uniprom Bentonit i Uniprom vajt boksit.

Uniprom je kupio imovinu KAP-a za blizu 27 miliona EUR. Organizovanje proizvodnje u aluminijumskoj fabrici su preuzeli polovinom 2014. godine, godinu nakon uvođenja stečaja.

Prema izvještaju menadžmenta, od preuzimanja poslovanja KAP-a investirali su u opremu 36,4 miliona EUR, od čega je 18,8 miliona kapitalizovano.

Najčitanije

AMSCG kiša

Putevi mokri i klizavi

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori jutros se saobraća po mokrim i klizavim putevima,...

Real na fajnl-foru