fbpx
NaslovnicaMINA BusinessU Ulcinju predviđena gradnja aerodroma

U Ulcinju predviđena gradnja aerodroma

Ulcinj, (MINA-BUSINESS) – Nacrt izmjena i dopuna Prostorno-urbanističkog plana Opštine Ulcinj predviđa mogućnost gradnje aerodroma u Ulcinju u zaleđu Velike plaže.

U dokumentu, koji se nalazi na javnoj raspravi do sredine juna, kao tehnička prepreka realizaciji ovog projekta navodi se blizina državne granice, pišu Dnevne novine.

“Letilište Ulcinj ima travnatu stazu dužine 760 metara i koristi se za sportske aktivnosti i poljoprivrednu avijaciju. Ograničenje lokacije aerodroma je blizina državne granice”, navodi se u dokumentu.

Takođe, za potrebe turizma, za hitne intervencije, kako preporučuju autori nacrta, moguće je, osim aerodroma, razvijati i graditi heliodrome.

Dugoročnom strategijom razvoja Aerodroma Crne Gore (ACG) planirano je da se aerodrom Podgorica razvija kao aerodrom Glavnog grada, a da se aerodrom Tivat razvija kao regionalni aerodrom, koji bi pružao adekvatan nivo usluga za turistički saobraćaj.

Osim dva postojeća aerodroma, još Prostornim planom Republike Crne Gore iz 2000. godine, je na teritoriji opštine Ulcinj, u Gornjem Štoju, ne baš detaljno, pominjana lokacija za izgradnju sportsko-rekreacionog aerodroma.

Gradnja aerodroma Ulcinj je bio zaboravljeni projekat, sve dok najprije stidljivo Rojal grupa, pa onda vrlo konkretno TUI, nijesu izrazili interesovanje za ovaj projekat.

Čuveni turoperator TUI je, konkretno, prije dvije godine od Vlade tražio da ozbiljno razmotri mogućnost gradnje aerodroma u Ulcinju, odnosno da saopšti da li ima planova za gradnju vazdušne luke.

Tada im je iz Opštine Ulcinj odgovoreno da će njihovim strateškim planovima, predvidjeti mogućnost gradnje aerodroma u zaleđu Velike plaže.

TUI Grupa, koja tada nije krila interesovanje da izgradi ulcinjski aerodrom, u svom portfoliju drži 1,6 hiljada turističkih agencija i vodećih portala, šest turističkih avio-kompanija sa oko 150 aviona, više od 300 hotela sa 214 hiljada kreveta, 16 brodova za krstarenje i veliki broj turističkih agencija. Integrisana ponuda opslužuje 20 miliona u 180 regija.

Nego, Vlada je željela da razvija tivatski i podgorički aerodrom kojima su vidno bile potrebne investicije.

TUI je imao jak razlog da traži gradnju aerodroma Ulcinj, budući da se i mnogo ranije takva mogućnost pominjala.

Urbanistički planeri bivše SFRJ su još krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina prošlog vijeka razmatrali gradnju aerodroma u Ulcinju.
Regionalni plan Južni Jadran urađen je 1969. godine i zahvatio je primorje i djelove centralne Crne Gore.

Dokumentom su planirane izgradnja aerodroma u Ulcinju, magistrale duž cijelog primorja, auto-puta u zaleđu, sistema marina, opstanak rezervata prirode, ali i integrisanje poljoprivrede i industrije u službi turizma.

Iz ACG je prije dvije godine podržana inicijativa o gradnji aerodroma Ulcinj. Strategija razvoja saobraćaja, doduše, veoma stidljivo pominje razvoj ulcinjskog aerodroma.

“U toku su aktivnosti vezane za aerodrom Kapino polje za koji će se uraditi biznis plan razvoja aerodroma u Nikšiću sa elementima studije opravdanosti. Istovremeno, postoji i inicijativa za otvaranje aerodroma u Ulcinju”, navodi se u strategiji.

Zbog korona krize avio-industrija, aerodromski biznis i turizam nalaze se u najvećoj krizi od Drugog svjetskog rata. Prema riječima vodećih analitičara, cijene novih aviona, ali i iznajmljivanje polovnih nikada nije bila jeftinija, a države se odlučuju da spašavaju domaću avio-industriju.

Zbog toga svaka priča o otvaranju novog aerodroma, u ovom trenutku, djeluje nerealno.
Međutim, utisak je da se stvari u vezi sa avio-saobraćajem mnogo brže vraćaju u normalu nego što je to iko očekivao.

Ulcinj, ukoliko preferira da postane vrhunska turistička destinacija mora imati aerodrom. Naročito što su i podgorički i tivatski aerodrom relativno daleko.

Zbog toga priča o otvaranju aerodroma Ulcinj može biti aktuelna naredne godine.

Najčitanije

Cijene nafte blago porasle

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) - Cijene nafte prošle sedmice blago su porasle jer se trgovci...