fbpx
NaslovnicaMINA BusinessU Tivtu oko 4,3 hiljade turista

U Tivtu oko 4,3 hiljade turista

Tivat, (MINA-BUSINESS) – U Tivtu trenutno boravi više od 4,3 hiljade turista, što je 67 odsto ostvarenog turističkog prometa u odnosu na uporedni period 2019. godine, saopštila je direktorica lokalne Turističke organizacije (TO), Danica Banjević.

„Raduje nas činjenica da iz nedjelje u nedjelju imamo sve veći broj turista u našem gradu, ali i cijeloj Crnoj Gori, i nadamo se da će tako ostati tokom cijele glavne turističke sezone. Naravno, nadamo se i dobroj epidemiološkoj situaciji i dobroj posjeti i u periodu post-sezone“, rekla je Banjević.

Ona je, gostujući u emisiji Radio suncobran Radija Tivat, kazala da je statistika, što se tiče hotela, još pozitivnija – popunjenost je na nivou 94 odsto u odnosu na 2019.

“U posljednjih nekoliko dana povećan je avio-saobraćaj, ali najveći broj gostiju, koji trenutno borave u Tivtu, dolazi iz zemalja regiona, prije svega Srbije”, navela je Banjević.

Prema njenim riječima, to ne iznenađuje kada se ima u vidu da je najveći dio promotivnih aktivnosti u proteklom periodu realizovan na tom tržištu.

TO Tivat u proteklih mjesec sprovodi i intenzivnu digitalnu kampanju putem društvenih mreža okrenutu tržištima regiona.

Nakon gostiju iz Srbije, prednjače turisti koji dolaze iz Rusije. Iako nema direktnih avio-konekcija, državljani Ruske federacije nalaze načina da dođu do Crne Gore.

“Slijede gosti iz Ukrajine, sa kojom imamo direktne zračne veze, te turisti iz Kazahstana, sa kojim je nedavno uspostavljen avio-saobraćaj. Što se tiče tržišta Zapadne Evrope, u Tivtu trenutno borave gosti iz Njemačke”, kazala je Banjević.

Prema njenim riječima, Crna Gora bi u narednom periodu trebalo da se posebno fokusira na ta tržišta, prije svega zbog činjenice da su u pitanju gosti koji putuju tokom cijele godine, ne samo tokom ljetnje turističke sezone.

S obzirom na to da je Tivat u procesu pristupa globalnoj platformi Green Destinations, te da je već ispunio čak 60 od 100 kriterijuma koje ona podrazumijeva, TO je ove godine stavio poseban fokus na animiranje zajednice, prije svega ugostitelja, da što manje upotrebljavaju plastičnu ambalažu.

“U kontekstu ovog procesa, nedavno smo imali i prvi Green event – Otvoreno prvenstvo Evrope u jedrenju u uvali Trašte, u organizaciji JK Delfin Tivat i domaćina, kompanije Luštica Development”, dodala je Banjević.

Iako mjere u cilju prevencije širenja koronavirusa donose brojna ograničenja, TO će podržati neke od tradicionalnih turističkih manifestacija u tom gradu.

“Program uslovljavaju i ograničena sredstva, ali će se lokalna turistička organizacija potruditi da sa svojim partnerima organizuje mini manifestacije kojima će obogatiti ponudu”, poručila je Banjević.

Ona je kazala da im je cilj da malim događajima predstave lokalnu tradiciju i kulturu.

Žućenica fest se očekuje 7. jula. Popularna tivatska gastro fešta ove godine neće biti upriličena na Pinama, zbog nemogućnosti da se ograniči broj posjetitelja, već na brodu Vodena kočija uz obavezu rezervacije mjesta.

Turističko-informativni biroi u Radovićima i Donjoj Lastvi otvoreni su u četvrtak. Turistički biro u marini Porto Montenegro radi tokom cijele sedmice u dvije smjene, a od 9. jula, isti režim važiće i za glavnu poslovnicu TO Tivat.

Od ove sezone TO ima i info-punkt na Aerodromu Tivat, koji turistima, osim informacija o destinaciji, obezbjeđuje punu informisanost u vezi sa važećim epidemiološkim mjerama, režim putovanja, kao i besplatno PCR testiranje za goste.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije