fbpx
NaslovnicaMINA BusinessU prvoj sedmici novembra isplaćeno 2,4 miliona EUR subvencija

U prvoj sedmici novembra isplaćeno 2,4 miliona EUR subvencija

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U prvoj sedmici novembra za subvencionisanje zarada u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije novog koronavirusa isplaćeno je 2,4 miliona EUR, kazali su iz Vlade.

Kako je saopšteno, Vlada je zadužila Ministarstvo finansija da, po dostavljenim izvještajima Ministarstva ekonomije, sa tekuće budžetske rezerve izvrši plaćanja prireza porezu na dohodak fizičkih lica lokalnim samoupravama.

Iz Vlade su kazali da su u okviru drugog i trećeg paketa mjera do sada subvencionisane zarade za preko 73 hiljade zaposlenih u 15,6 hiljada privrednih subjekata.

„Iznos isplaćenih sredstava za subvencionisanje zarada za period od aprila do septembra dostigao je 51,5 miliona EUR, a od 1. novembra je započeta isplata oktobarskih zarada i u prvoj sedmici tekućeg mjeseca je po ovom osnovu isplaćeno 2,4 miliona EUR“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je programom subvencionisanja zarada, u okviru trećeg paketa mjera, nastavljena isplata subvencija dijela neto minimalne zarade, kao i dijela poreza i doprinosa na minimalnu zaradu, ovog puta za jul, avgust i septembar.

Iz Vlade su podsjetili da je primjena tog programa produžena za još dva mjeseca, oktobar i novembar.

Usvojena je informacija o predlogu raskida ugovora između Ministarstva održivog razvoja i kompanije Novi Volvox kao izvođača za usluge projektovanja i izgradnje žičare i ski staza na Savinom kuku, sa predlogom da se nabavljene instalacije žičare za potrebe skijališta Savin kuk iskoriste za spajanje ski centara u izgradnji Žarski i Cmiljača.

U informaciji se navodi da je Novi Volvox nabavio šestosjednu žičaru i sklopove instalacije, ali je planove potrebno promijeniti u skladu sa izvještajem Misije UNESCO-a u vezi sa dobrom svjetske baštine nacionalni park (NP) Durmitor.

Vlada je usvojila predlog za kandidovanje projekata na listu razvojnih projekata u oblasti turizma.

Tim predlogom se na listu, na koju je uvršteno 11 projekata – sedam u Kolašinu, dva na Žabljaku i po jedan u Budvi i Tivtu, dodaju određeni projekti.

„I to izgradnja hotelskog kompleksa Amma Resort sa pet zvjezdica u Čanju. Predračunska vrijednost investicije je 77,01 milion EUR i hotela Black Pine sa četiri zvjezdice u Mojkovcu. Predračunska vrijednost investicije je 10,57 miliona EUR“, kazali su iz Vlade.

Navodi se da je usvojena informacija o zaključivanju ugovora o donaciji novca za rekonstrukciju mosta na rijeci Tari uz podršku Kine.

Kako je saopšteno, Kina je za rekonstrukciju mosta na Đurđevića Tari, građenog između 1938. i 1940. godine, donirala nešto više od sedam miliona EUR.

Vlada je usvojila informaciju o uređenju prava prenosa udjela u koncesionom društvu i pristupanju ugovoru o koncesiji za izgradnju malih hidroelektrana (mHE) Bjelojevićka 1 i Bjelojevićka 2 na vodotoku Bjelojevićka, s Predlogom ugovora o uređenju prava prenosa udjela u koncesionom društvu „C&S Energy“ i pristupanju ugovoru o koncesiji za izgradnju mHE Bjelojevićka 1 i Bjelojevićka 2 na vodotoku Bjelojevićka.

„Vlada je dala saglasnost da se izvrši prenos udjela u koncesionom društvu C&S Energy na način da se udio Stefana Savića u koncesionom društvu prenese na Fuštić Milicu, kao i da zbog povećanja kapitala društva, dodje do promjene visine vlasničkih udjela u koncesionom preduzeću C&S Energy na način da se poveća udio Čelebić sa 54 odsto na 54,59, a udio Synergy smanji sa jedan na 0,41 odsto“, kaže se u saopštenju.

Vlada je usvojila informaciju o realizaciji ugovora o koncesiji za izgradnju mHE Kaludra 2 na vodotoku Kaludarska zaključenog sa koncesionarom Hidroenergija Montenegro.

Iz Vlade su rekli da su prihvatili ugovor o koncesiji i da je ovlašćena ministarka ekonomije Dragica Sekulić da u ime Vlade potpiše ugovor.

Kako je saopšteno, usvojena je informacija o neutrošenim sredstvima u kapitalnom budžetu Uprave javnih radova za ovu godinu u okviru programa Razvojni projekti Prijestonice, sa predlogom za preusmjeravanje.

Iz Vlade su naveli da je 900 hiljada EUR, koje nije potrošeno, preusmjereno za kapitalni projekat gradnje hotela Lokanda i gradnju stanova za potrebe socijalnost stanovanja i pomoći najugroženijim građanima Prijestonice.

Kako su naveli, usvojena je informacija o neutrošenlm sredstvima u kapitalnom budžetu Uprave za saobraćaj za ovu godinu, sa predlogom za preusmjeravanje sredstava na druge kapitalne projekte.

Kako je saopšteno, 650 hiljada EUR preusmjereno je za rekonstrukciju regionalnih i magistralnih puteva u Crnoj Gori i 140 hiljada EUR za investiciono održavanje regionalnih i magistralnih puteva, nadzor, projektovanje, eksproprijacija, revizije.

„Odobreno je preusmjeravanje 100 hiljada EUR iz tekuće budžetske rezerve na Ministarstvo finansija za isplate otpremnina u skladu sa Planom optimizacije javne uprave“, dodaje se u saopštenju.

Iz Vlade su kazali da je donijeto rješenje o prestanku mandata generalnom direktoru Direktorata za razvoj turističke destinacije i turističku infrastrukturu u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Ćazimu Hodžiću na lični zahtjev.

Najčitanije

Bajer i Atalanta u finalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Bajera iz Leverkuzena i Atalante igraće u finalu Lige Evrope. Bajer...